7 идеи за пролетно освежаване… на дома и гардероба

Mарт месец е онова време от годината, което сменя настроението си за отрицателно време. Астрономическата пролет е на един сняг разстояние и всички нямаме търпение за по-слънчеви дни. Както времето, така и настроението ни понякога се мени за секунди - днес е 20 градуса и грее слънце, а утре вали сняг на парцали и духа вятър.

Иска ни се да се отпуснем и да се настроим на пролетна вълна, но времето все ни изненадва и си казваме: „Хайде, няма да вадя все още пролетните дрехи... рано е за маратонки и кожени якета, утре ще е студено.“

Март месец, освен всичко това, е идеален за освежаване и почистване на дома и гардероба. Точно заради това сме ви подготвили няколко съвета, които ние самите намираме за полезни и прилагаме, когато дойде това време от годината без да пропускаме!

7 идеи за пролетно освежаване… на дома и гардероба

  1. Разчистете гардероба си и освободете място за нови придобивки.

    Колко често ви се случва сутрин да седите пред препълнения гардероб, а да няма какво да облечете? Най-доброто решение за този проблем е да се освободите от нещата, които вече не носите. Да, говорим точно за онези стари дънки от преди 10 години, които пазите с ясната мисъл, че няма да ги облечете отново. Детоксът на гардероба ще ви се отрази освежаващо по ред причини. Първо, защото ще освободите пространство за нови модни придобивки, с които да разцъфнете като предстоящия сезон и второ, вместо да хвърляте дрехите, които не носите, вече може просто да ги дарите или препродадете.

    Бонус съвет: Ако сте решили да продадете дрехите, се опитайте да дадете реалистични и леко занижени цени, за да можете по-бързо да се освободите от всичко ненужно. :)

  2. Сменете мястото на дивана или масата в кухнята.

    Дори малката промяна вкъщи може да преобърне изцяло визията на една стая. Леки размествания на дивана или холната масичка биха освежили пространството, а вашето прибиране вкъщи със сигурност ще бъде по-приятно. Доказано е, че преподреждането на мебелите помага на доброто ни настроение и дори на креативността. Не е нужно да се водите по фън шуй, а по-скоро е важно промените да отговарят на вашето вътрешното усещане за комфорт и стил.

    Бонус съвет: Ако има нещо във вашия дом, което не ви кара да се чувствате добре, просто го рециклирайте, подарете на приятел или препродайте.

  3. Вкарайте свеж и акцентиращ цвят, като боядисате поне една стена вкъщи.

    Има много варианти за пролетно освежаване на дома и смяната на цвета на стените е един от тях. Ако боядисате дори една стена (в хола, например), гарантирано ще вкарате нотка свежест към цялостната атмосфера. Ментово зелено, слънчево жълто или морско синьо? Изборът е изцяло ваш, единствено е хубаво да го съобразите с мебелите ви, за да получите хармоничен краен резултат. Не говорим за някакъв грандиозен ремонт, а за минимални усилията, с които да получите търсения ефект.

  4. Недейте да чакате повече!

    Ако домът ви се нуждае от ремонт на банята или кухнята, недейте да чакате! Понякога само освежаване не върши работа и трябва да се предприемат по-сериозни промени. Ремонтът на банята е по-трудоемък от боядисването на стените и е сред нещата, които обикновено отлагаме до последно, а не трябва. Много по-добре е да „хванете“ проблема от рано, докато не се е задълбочил, отколкото да го задвижите когато нещата вече не изглеждат добре. По този начин със сигурност ще си спестите средства, а освен това и излишни притеснения.

  5. За всекиго по нещо.

    Пролетното почистване отнема време и няма как да приключите с всичко за един ден. За по-голяма ефективност, може да разпределите работата между всички членове на семейството и по този начин всеки ще може да оцени труда си и този на другия. А и както една известна поговорка казва: „Сговорна дружина, планина повдига!“

  6. Пуснете си музика за настроение и поставете краен срок.

    Направете процеса колкото се може по-забавен и приятен. Добавянето на музикален фон със сигурност ще ви помогне, а освен това ще заглуши поне малко бученето на прахосмукачката. Просто си пуснете любимата песен и се оставате да бъдете изненадани от ефекта. Друга идея, която може да приложите, е да определите краен срок за всяка задача – 15 минути за чистене на прах, 10 минути за прахосмукачката, 20 мин. за следобедно кафенце, докато си почивате ;) и т.н.

  7. Не забравяйте и цветята.

    Пролетта е време за пресаждане на саксийните цветя и ето още една идея за освежаване на атмосферата в дома ви. Погрижете се за тях като ги почистите и преместите в нови и по-пъстри саксии, които ще внесат допълнителна свежест в пространството. :) Ако не сте фен на саксийните цветя, можете просто да напълните вазите с лалета, нарциси, зюмбюли или каквото цвете обичате. Със сигурност това е още един прекрасен начин да поканите пролетното време вкъщи.


    Разчитайте на нас за финансите, а вие само се настройте на пролетна вълна и смело се заемете с първата задача в списъка си! И не на последно място, ви пожелаваме много вдъхновение и повече слънчеви дни през март! :)

Симона Шангова
Специалист Дигитален маркетинг
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank