7 идеи как по-лесно да управляваме времето си

Случва ли ви се 24/7 формулата да не е достатъчна за вас? А понякога дните и седмиците да се топят като мигове и да не можете да свършите всички задачи? И само ако можехте да добавите още няколко часа, за да отметнете планираното…

Времето е най-ценният ресурс, с който разполагаме, и е важно да се научим как да го управляваме правилно и умно. Истината е, че то никога не стига, а тайната се крие в правилното му разпределение.

Точно заради това сме ви подготвили няколко полезни идеи, с които да започнете да управлявате по-лесно и ползотворно времето си. :)

7 идеи как по-лесно да управляваме времето си

  1. Мултитаскинг - за или против?

    Повечето хора смятат, че когато вършат няколко неща наведнъж могат да отметнат повече през деня. На теория може да е така, но на практика? Истината е, че фокусирайки се върху повече от едно нещо не помагате на продуктивността си. Задачите ще отнемат повече време за изпълнение, защото няма да сте на 100% съсредоточени. Решението е да се фокусирате и да ги подредите по приоритет.

  2. Приоритизиране.

    Всеки ден се изправяме пред различни предизвикателства и поради това често се чудим от къде да започнем. За целта спокойно може да използвате един лесен метод, известен като Квадрантите на Кови. При него задачите се разпределят на четири типа, което помага да отсеете приоритетите от всичко останало и да вкарате ред в динамиката на ежедневието си. Класификацията на задачите е следната:

    • Важни и спешни - работа, която е неотложна и носи голяма стойност;
    • Важни, но не толкова спешни - задача, която трябва да свършите, но имате повече време до крайния срок;
    • Спешни, но не важни - това са неща, които често ни се виждат важни само, защото трябва да действаме веднага. В такъв случай трябва да си дадем сметка дали си струват. Ако отговорът е не, спокойно можем да ги отложим за друг ден или да ги пропуснем;
    • Нито спешни, нито важни - най-спокойно можете да задраскате тези от списъка ви.
  3. Дигитални помощници.

    Крайни срокове, часове за зъболекар, плащане на сметки, резервации за ресторанти, театър или нещо друго. Вече има много лесни начини за организиране на графика. Kаквото и да си говорим, с развитието на технологиите стана много по-лесно да планираме времето си. Точно по тази причина съветваме да използвате дигитален календар на телефона си, който може да ви изпраща и напомняния, за да сте сигурни, че няма да пропуснете важно за вас събитие. Оставяме на вас сами да изберете мобилно приложение за целта, което ще отговори в най-пълна степен на вашите нужди и график, разбира се.

  4. Възползвайте се от чакането по опашки.

    Всички чакаме за нещо в някакъв момент от деня – в метрото, кафенето, супермаркета или когато трябва да заредим картата си за градски транспорт. Използвайте това време по най-добрия начин, като отметнете част от задълженията си – отговорете на някои от чакащите имейли в пощата, платете битовите сметки през телефона или се отдайте на по-приятно занимание като четене на книга или слушане на любимата музика. :)

  5. Спестете от времето за пресмятане на разходи.

    Понякога ползваме по много банкови продукти и услуги наведнъж – дебитна и кредитна карта, мобилно банкиране, овърдрафт, теглим пари в брой, правим парични преводи и т. н. За всичко поотделно плащаме такса и понякога може да се изгубим в пресмятането на месечните разходи. Добрата новина е, че може освен да си спестим от времето за излишни сметки, може и да спестим средства (и то до 40%), като обединим в един пакет всички банкови продукти и услуги, които ползваме.

  6. Не губете време в излишни занимания.

    Лошите навици и разсейванията са едни от най-големите загуби на време и пречки за постигането на нашите цели. Колкото по-рано ги премахнем от ежедневието си, толкова по-лесно ще можем да се съсредоточим върху желаната цел. Затова не прекалявайте например с гледането на сериали, сърфирането в социалните мрежи или пък с игрите на телефона. Тези занимания отнемат от времето, което можем да оползотворим по един по-пълноценен и продуктивен начин.

  7. Отделете време за себе си.

    Както и да организираме и управляваме времето си през деня, винаги трябва да заделяме време за фонда „И аз съм човек“. Много проучвания свързват здравословния начин на живот с продуктивността в работата. Спането по 7-8 часа, правенето на упражнения и здравословното хранене подпомагат енергийните нива и доброто ни настроение, а освен това помагат на концентрацията и ни позволяват да се съсредоточим по-добре. Затова, колкото и да сте заети, задължително предвиждайте в графика си време, в което да обърнете внимание на себе си. Все пак това ще ви помогне да бъдете много по-ефективни във всичко останало, с което се занимавате.

    Доброто управляване на времето изисква постоянство и сам по себе си този процес също отнема време, но само докато откриете правилния за вас подход. Не забравяйте, че всеки е различен и нещо, което работи при един, може да не даде резултат при друг. При всички случаи винаги има място за усъвършенстване и в крайна сметка всичко се свежда до това да бъдем по-добри от вчера и животът, който водим, да бъде по наш вкус. :)

Симона Шангова
Специалист Дигитален маркетинг
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank