7 съвета за планиране на перфектната лятна почивка

Пътувай, откривай, бъди свободен и събирай незабравими спомени е мотото на всяко лято. Хубавото време не е мираж, а в мислите ни все по-често се прокрадва една любима дума – лято-о-о! Кой каквото иска да казва, но ние цяла година чакаме тези най-сладки и любими дни, в които заслужено можем да се отпуснем на някой хамак и да се насладим на релакс.

На море или планина.. а защо не и на двете? Твърде много въпроси чакат отговор и точно заради това сме ви подготвили няколко съвета, които може да са ви от полза, когато планирате лятната почивка. Ако вече сте начертали плановете, то може поне да проверите дали сте отметнали всички важни елементи. :)

7 съвета за планиране на перфектната лятна почивка

  1. Определете бюджет.

    Първа стъпка към определянето на бюджета е да проучите дестинацията и да се ориентирате как вървят цените там. Например цената за нощувка, ориентировъчни цени в заведенията и туристическите такси за различните забележителности. По този начин със сигурност ще се сдобиете с по-ясна представа в какъв бюджет бихте могли да се вместите. Разбира се, винаги може да разчитате на допълнителни средства, като вземете със себе си и кредитна карта. Така спокойствието ви ще бъде гарантирано и ще се отдадете на заслужена почивка. :)

  2. Кога и къде?

    Два основни въпроса, на които трябва да отговорите предварително. Периодът за почивка трябва да бъде съобразен с предпочитанията ви – преди началото на активния сезон, по време или след; колко дни отпуска ще можете да вземете от работата и т.н. Колкото по-рано определите дните, през които ще почивате, толкова по-добре. Много туристически агенции предлагат намаления при ранно записване, което винаги е плюс.

    Дестинацията също е повече от важна – на море, планина или чужбина? От вас зависи! :) Щом изясните тези въпроси, ще можете да се насочите към планирането на другите важни елементи като резервация на хотел, как ще стигнете до там, активности и т. н.

  3. Оферти в последната минута.

    Ако не сте много по организацията и предпочитате по-спонтанни преживявания, то това е вашият тип оферта, особено ако предпочитате да сте на почивка в началото или края на сезона. Точно тогава много туристически агенции и хотели пускат предложения с изключително изгодни условия, които със сигурност заслужават вниманието ви.

    Бонус съвет: Не пропускайте да разгледате за оферти и в сайтовете за колективно пазаруване. Понякога в тях се крият истински съкровища и предложения, на които трудно бихте намерили конкуренция.

  4. Придвижване.

    Вече почти навсякъде можем да резервираме билети за влак, самолет, автобус, дори ферибот. Придвижването е важна част от организацията и е задължително да планираме и него от рано, за да си спестим време и излишни нерви. Кола под наем също е много добър вариант, тъй като достъпът до различни забележителности и райони ще бъде много по-лесен.

    Бонус съвет: Не забравяйте и винетката, ако пътувате с личен автомобил. :)

  5. Направете си програма.

    За да се възползвате на макс от почивката, винаги е хубаво да имате предварително изготвен план с активности. Независимо дали ще пътувате в чужбина или по родните ширини, смятаме, че тази стъпка е много важна. По този начин със сигурност ще вземете макса от почивните дни. А и все пак не говорим за стриктна програма по часове, а за кратък списък с набелязани забележителности, които си струва да посетите. :)

  6. Въоръжете се с допълнителна защита от непредвидени обстоятелства.

    Когато отиваме на почивка, всички си мислим за приятните моменти, които ни предстоят, но истината е, че никой не е застрахован от неприятни случаи. Главоболията при подобна ситуация, особено ако сте в чужбина, на непознато място, могат да бъдат много големи. Точно поради тази причина не пречи да се застраховате предварително, като по този начин ще получите много повече – сигурност и спокойствие. А ако сте взели със себе си кредитна карта, то застраховката е вече в джоба ви. :)

  7. Списък на важните неща при пътуване.

    Много често, след като вече сме тръгнали, се оказва, че сме забравили нещо важно вкъщи. За да няма моменти като: „Ей, забравих да взема….“, винаги може да направите предварително списък с всичко необходимо, което искате да вземете в куфара си. Като например: зарядното за телефона и фотоапарата, да платите тока, за да не се приберете на тъмно след почивката (за това имаме решение, дори и да сте забравили), слънцезащитно масло или нещо друго.

    И за финал ви пожелаваме весело и незабравимо лято, изпълнено с много пътувания и забавни моменти с любимите хора. До следващия път, когато отново ще сме подготвили за вас 7 полезни съвета, но за какво точно? Трябва да почакате и ще видите. :)

Симона Шангова
Специалист Дигитален маркетинг
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank