7 лесни начина да спестите пари, за да реализирате мечтите си

Имате ли поне една мечта, която отлагате, защото времето, парите или смелостта ви не достигат? Притеснявате се да направите нещо само за себе си, защото се появяват по-неотложни задачи и разходи? Замислете се и със сигурност сами ще видите, че имате поне 2-3 желания, които просто оставяте на заден план, заради нещо по-важно.

Затова решихме да ви споделим 7 лесни начина, с които сами ще можете да помогнете на вашите желания да се реализират. Разбира се, няма точна рецепта, важното е да намерите най-подходящите съставки за вас. Те могат да ви изведат от зоната на комфорт, но гарантираме, че ще е за по-добро.

Преди да започнем са необходими една спестовна сметка, в която да отделяте средства, търпение, постоянство и най-вече любов към вашата мечта. Накрая остава само да намерите смелост и сте готови да тръгнете по пътя към сбъдването ѝ.

7 лесни начина да спестите пари, за да реализирате мечтите си

  1. Заделяйте малки суми.

    Прегледайте всички чанти, чекмеджета и джобове, в които обикновено се озовава поредното ресто от магазина или дребните монети, които тежат. Това ще бъде вашият начален капитал. Всеки път, когато плащате в брой, заделяйте рестото и щом съберете по-голяма сума я внесете по сметката си.

  2. Започнете да приготвяте първото кафе за деня вкъщи.

    Направете си проста сметка колко пари на месец отделяте за това удоволствие. Така със сигурност ще спестите средства, а освен това и време, което досега сте губили в чакане на опашка в кафенето. :)

  3. Носете си храна от вкъщи.

    Използвайте наличните продукти и планирайте седмичното меню. Подгответе своята закуска и обяд предварително – така ще имате 2 ползи – ще се храните по-разумно (със сигурност и по-вкусно, защото все пак ще приготвяте храната по ваше предпочитание) и ще спестите прилична сума, която да вложите в своята мечта.

  4. Споделете с близките си за какво мечтаете.

    Ако имате личен празник, може да помолите вашите близки да не купуват разни подаръци, а предвидената от тях сума директно да я преведат по сметката ви. Споделете с тях за какво мечтаете. Така ще имате още една приятна тема за разговор, а те ще са доволни, че не трябва да мислят с какво да ви изненадат. :)

  5. Определете един ден в седмицата без харчене на пари.

    Определете един ден в седмицата без харчене на пари – може да ви се струва предизвикателно, крайно или трудно, но ще се справите! Опитайте поне веднъж – вземете напитки и храна от вкъщи, а сумата, която ще спестите от дневните разходи инвестирайте във фонда си "Имам мечта". ;)

  6. Откажете се от импулсивните покупки!

    Ако ви хрумне, че искате да си купите нещо – нова дреха, супер яка джаджа или просто много искате да изхарчите едни пари, по-добре ги внесете по сметката си с мисълта, че сте похарчили средствата за най-доброто нещо – мечтата ви.

  7. Следете за какво харчите.

    Следете за какво харчите в ежедневието – плащайте с карта и контролирайте къде и за какво отиват вашите пари директно през телефона си. Така много бързо и лесно ще видите дали не харчите за нещо, което не е толкова спешно и важно за вас.

    Предизвикваме ви да опитате да сбъднете сами поне едно ваше малко желание и да действате по въпроса от сега. И не забравяйте нулевата стъпка, която всеки трябва да направи за себе си – просто да започне. Колко по-рано, толкова по-добре. :)

Цветелина Недялкова
Експерт Реклама и промоции
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank