7 съвета как да закърпим бюджета след празниците

В края на годината, когато празниците наближат, обикновено харчим маааалко повече от обикновено. Купуваме подаръци, излизаме повече с приятели, възползваме се от намаленията… a като дойде януари се оказва, че реалността не е толкова забавна.

Точно затова сме подготвили 7 подсказки как да се справяте по-добре със съдържанието на портфейла. Признаваме, че няма универсална рецепта щом стане въпрос за бюджет, но пък смятаме, че все някоя от точките по-долу би ви била полезна, когато положението стане напечено. :)

7 съвета как да закърпим бюджета след празниците

  1. Започнете диета...

    ...но не каква да е. Направете си план как да намалите месечните си разходи. Например, може да се лишите от храненето навън или пък да започнете да пиете сутрешното си кафе вкъщи и т.н. Сигурни сме, че има поне още 10 неща, които може да ограничите през януари, докато влезете в ритъм.

  2. Определете си строг дневен бюджет.

    Направете си финансов разчет, като отделите от месечния си приход първо основните разходи (ток, телефон, парно и т.н.), които ще трябва да платите задължително. След като сте ги оставили настрана, се опитайте да определите с каква сума разполагате на ден до края на месеца. По този начин със сигурност ще ви бъде по-лесно да се придържате към бюджета, с който разполагате без да харчите повече, а понякога и за излишни неща.

  3. Обещавам, догодина няма да е така!

    Дръжте на думата си, като помислите за бъдещето. Всяка година по това време усещаме последствията от харченето през декември. И да, не са особено приятни… Добрата новина е, че има решение! Започнете да спестявате средства от сега, като по този начин гарантирано ще си осигурите по-спокоен януари 2021 г., а и не само. :) Веднъж започнете ли със спестяването, може много лесно да го превърнете в нещо, което е част от ежедневието ви.

  4. Следете къде и какво харчите.

    Много често се чудим: „Ох, къде отидоха тези пари…?!“. Сякаш има чудовище, което живее в портфейла ни и се храни със съдържанието му, но уви... не това е истината. За да сте наясно във всеки един момент къде отиват и за какво харчите парите си, станете приятели с мобилното банкиране. По този начин ще знаете във всеки един момент какво се случва с вашите финанси и къде отиват. Веднъж придобили този полезен навик, той ще работи за вас нонстоп.

  5. Да има, за всеки случай.

    Допълнителните средства никога не са излишни. Напротив, те са винаги добре дошли. Дали за извънредни ситуации или пък за спонтанно пътешествие, хубаво е да знаем, че разполагаме със средства за „всеки случай“ и че няма нужда да задаваме неудобни въпроси и да искаме назаем от приятел.

  6. Пазарувайте умно.

    Започнете да пазарувате един път в седмицата със списък в ръка, вместо всеки ден или през ден. Така няма да се изкушите толкова лесно да купите нещо спонтанно, което може би няма да е от първостепенна важност. Не пречи да проверите и щанда с промоционалните стоки – може да са намалили нещо, което ще използвате ежедневно.

  7. Предизвикателство на деня.

    Определете един ден в месеца, в който няма да харчите никакви пари. Точно така – пригответе си храната от вкъщи за офиса, вземете си вода, кафе и всичко останало, което си купувате обикновено. Предизвикайте себе си, пък кой знае – може да започнете по-често да имате такъв тип дни.

    Това бяха нашите подсказки по темата за управление на следпразничния бюджет и дано да сме ви били полезни. Остава да ви пожелаем успешна 2020 г. и до следващия път, когато ще ви поднесем нова порция със съвети, но за какво… ще научите през февруари! ;)

Симона Шангова
Специалист Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank