7 изпитани начина как да бъдем по-здрави в сезона на гриповете

Задава се едно леко непредвидимо и не толкова любимо време от годината, в което или сме облечени с пухкаво палто и шал, или с кожено яке. Ту има мъгла и не се вижда на един метър пред нас, ту небето е синьо с бели облаци като от приказка. Навлизаме в месеца, който си мени настроението по-бързо от нас и е на двата полюса. Този период е свързан и с познатите на всички ни вирусни атаки и настинки.

Хубавото е, че можем да се предпазим и да надхитрим гриповете, без да се налага да пием всевъзможни лекарства и да предприемаме сериозни мерки. Тайната съставка е грижа към себе си. Без да губим излишно време, започваме по ред на номерата.

  1. Подсилете имунната система

    Има всевъзможни статии по темата, с които може да се информирате допълнително, но със сигурност няколко от най-добрите неща по принцип, които можете да направите за себе си са:

    • Разнообразно хранене;
    • Хапвайте повече плодове и зеленчуци;
    • Не забравяйте пробиотиците;
    • Пийте повече течности и чайове. Особено полезен е зеленият чай;
    • Добавете джинджифил, мед, пчелен прашец и куркума към менюто си;
    • Не подценявайте добрата почивка.

    Разбира се, оставяме списъка отворен, като може да добавите към него нещата, които работят за вас и ви помагат да засилите имунната си система.

  2. Хей ръчички, хей ги две...

    Личната хигиена винаги е с приоритет. Старайте се да миете ръцете си когато се прибирате отвън, независимо колко време сте прекарали извън дома. Няма да е излишно да носите в себе си антибактериален гел, дори може да си го приготвите съвсем сами. Какво ви трябва за целта:

    • 200 мл. медицински спирт от 70 градуса;
    • 80 гр. гел от алое вера;
    • Няколко капки етерично масло, с което да обогатите сместа – може да е от чаено дърво, лимон, мента, лавандула;
    • Шишенце за съхранение и готово!
  3. Пропуснете опашките

    В това време на никой не му се занимава с ходене по различни офиси, особено когато трябва да платим сметката за телефон, ток, интернет, вода и т.н. Възползвайте се на макс от банката в телефона ви, обещаваме, че си заслужава! Изпреварете опашките, които не са много приятни по време на грипна вълна, като използвате мобилното си банкиране. Освен това, така със сигурност ще спечелите повече време за други важни за вас неща.

  4. Вдишай, издишай

    Въздухът може както да ни разболява, така и да ни лекува. Знаете ли, че на ден човек вдишва и издишва около 17 кубически метра въздух. В затворените пространства, които обитаваме, той е изпълнен с различни вещества. Няма да ги изброяваме, но може да си представите. Точно това е и една от причините да инвестираме в различни уреди за филтриране на домашния въздух, които не са чак толкова недостъпни от финансова гледна точка.

  5. Сауна и парна баня

    Случвало ли ви се е да се чувствате преуморени, стресирани и натоварени? Това със сигурност е познато състояние. Ако организмът ни е изтощен, защитната бариера между него и вирусите се скъсява. Оттам нататък сценарият е познат. Усещаме отпадналост, гърлото ни наболява, носът ни се запушва... Хубавото на това да посещаваме сауна и парна баня е, че те унищожават различните бактерии и вируси, а влажният въздух подпомага дихателните пътища. По този начин те борят първите симптоми на настинка и грип.

  6. Качествена почивка

    Сънят ни помага да се справим със стреса, дава ни нови сили и енергия. Недоспиването, от друга страна, води до отслабването на имунната система. Тук формулата е проста – ако искате да сте здрави, поставете съня начело на приоритетите си.

  7. Физическа активност

    Не е тайна, че движението и спортът поддържат ритъма на метаболитните процеси. По този начин си осигуряваме по-бързо справяне с вируси, инфекции и бактерии още в начален стадий. А какво да спортувате си зависи от вас. Понякога 15-минутна тренировка вкъщи също върши добра работа.

    Бонус съвет: Не забравяйте и да се смеете, защото позитивното мислене и поведение подобряват имунната система. :)

Пожелаваме ви повече слънчеви дни, смях и позитивни емоции, защото грижата отвътре си личи отвън. Надяваме се, че сме ви били полезни и нека силата на здравата имунна система бъде с вас! :)

Симона Шангова
Специалист Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank