7 идеи как да спестяваме независимо от ситуацията

Спестяването е важна част от управлението на личните ни финанси. Няма значение защо спестявате – дали защото имате някаква цел, която искате да постигнете след време или просто ей така, за всеки случай. Все пак допълнителните средства никога не са излишни. Колкото по-скоро организирате бюджета си и започнете да отделяте „бели пари за черни дни“, толкова по-добре за вас.

Затова е хубаво да се стремим да заделяме, макар и по малко средства, независимо от ситуацията. Има много неща, които можем да направим и реално да започнем да спестяваме. Вижте седемте идеи, които ние сме ви подготвили за целта.

  1. Предизвикайте себе си или как да спестите 1 378 лв. за една година

    Това е може би едно от най-популярните предизвикателства за спестяване на пари в света. Много е просто. Всяка година има 52 седмици. На първата седмица спестявате 1 лв., на втората 2 лв., на 14 седмица – 14 лв., на 36 седмица – 36 лв., на 52 седмица – 52 лв. Идеята е всяка седмица да отделяте сума, която отговаря на поредния номер на седмицата. Така в края на годината ще имате спестени 1 378 лв.

    Вижте нагледно какво ще спестите, предизвиквайки себе си по този метод от тук.

  2. Разчистете гардероба и дома си

    Факт е, че много често се случва да се затрупаме с дрeхи, които не използваме. Например: онази рокля, която сме носили само 1 път или пък дънките, които сме купили на намаление, а още дори не сме свалили етикета им. Заедно с пролетта, дойде време да направим и едно основно почистване на дома и гардероба ни, което е идеален повод да видим какво използваме и какво не. Нещата ни, които не влизат в употреба вече можем да продадем в различни сайтове или пък да върнем в някой магазин за рециклиране. Така освен, че ще спечелим пари или ваучери за отстъпка, ще отворим и място за нови попълнения.

  3. Планирайте всеки пазар

    Не е лъжа, че голяма част от разходите ни отиват за храна. Какво можем да направим, за да намалим крайната сметка, когато сме на касата? Няколко са нещата:

    • Опитайте се да планирате менюто за седмица напред. Така, като отидете в магазина ще сте напълно наясно какво ще ви трябва и ще пропуснете шанса да се подхлъзнете и да си купите нещо излишно;
    • Следете промоциите в магазините и супермаркетите. Различните вериги за хранителни стоки имат промоционални седмици, всички сме наясно с това. Възползвайте се от тези намаления и със сигурност ще спестите.
    • Не забравяйте да проверите и рафтовете с намалени стоки. В повечето големи магазини има такива кътове, в които може да намерите продукти на значително по-ниски цени.

    Бонус съвет: Сега можете да спечелите парична награда, докато пазарувате продукти за трапезата си с карта Visa. Повече за кампанията може да научите тук.

  4. Помислете за бъдещето, като направите информиран избор относно възможностите за инвестиране и спестяване

    Факт е, че никой не разбира от всичко. Има толкова много възможности за инвестиране и спестяване, които не са никак сложни, а в същото време са много полезни. Това, което може да направите е да се поинтересувате и да проучите как да инвестирате и спестите по възможно най-правилния за вас начин. Не е тайна, че във времена като днешните започваме все повече да мислим за бъдещето и понякога най-лесното, което можем да направим, е да спестяваме за важните моменти, които си струват усилията – с малки суми и по план.

  5. Припомнете си 30-дневното правило

    С всичкото това седене вкъщи е нормално да започнете да пазарувате повече онлайн. Разбира се, ако сте от хората с добър финансов самоконтрол, поздравления! Тази точка не е за вас. Но за останалите, които често поръчваме нещо без много да се замислим, има решение! Как действа правилото:

    Много е лесно, просто трябва да „забравим“ за продукта, който искаме да купим за поне 30 дни. Ако след това все още го искаме, може спокойно да си го вземем. Поне ще сме направили обмислен избор!

  6. Месечен обзор на разходите.

    Започнете да следите къде отиват парите ви ежемесечно. Така ще може да си направите сметка за какво харчите най-много и ще прецените къде може да намалите разходите си. Добрата новина е, че няма нужда да си записвате в тефтер всеки път, защото вашето мобилно банкиране си записва всяка трансакция, която направите и във всеки един момент разполагате с пълна информация за движенията по сметката си.

  7. Пуснете на „пауза“ различните абонаменти и членства, които ползвате.

    Спрете автоматичните вноски към услугата за гледане на филми, която ползвате или паузирайте абонамента си за фитнес. Онлайн може да намерите най-различни видео тренировки, от които да се възползвате, докато бюджетът ви влезе в желания от вас ритъм. Припомнете си за какви услуги сте се абонирали и преценете дали си заслужава да плащате таксите за достъп до тях в момента.

Това е малка част от нещата, които може да направите, за да спестите средства. Най-важното е просто да започнете. Колкото по-рано, толкова по-добре. Разбира се, не всяка точка би работила за всеки, но се надяваме, че поне една идея ще ви бъде от полза. Предизвикайте себе си и успех в постигането на целите ви!

Симона Шангова
Специалист Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank