Приказки от дигиталния свят:

Как да се защитим от фишинг съобщения?

Може би сте чували или сте попадали на различни статии на тема фишинг. Терминът представлява вид киберпрестъпност, при която хакерите се представят за авторитетни фигури, организации или други доверени източници, за да стигнат до най-ценната ви лична информация (номера на кредитни карти, пароли, данни за достъп до профили и т.н.) и да се възползват от нея. Фишинг злоупотребите обикновено се случват по имейл, но могат да бъдат и под формата на текстово SMS съобщение. В тази статия ще се опитаме да отговорим на следните въпроси:

  • Как може да познаете дали полученото съобщение е измама или истина?
  • Как да се защитите от фишинг атаките?

Ако сме хванали вниманието ви, специално за вас подготвихме няколко съвета, които ще ви помогнат да разпознаете фишинг атаките и да се предпазите от тях.

Не се връзвайте на оферти от типа на „Честито! Спечелихте 100 лв. от нашата томбола!“ или „СПЕШНО: Вашият акаунт е блокиран!“

Това са две стратегии, които са много популярни сред киберпрестъпниците.

Офертите, които звучат „прекалено добре, за да са истина“ трябва да задействат у нас една сигнална лампа и да бъдем с повишено внимание, когато получаваме такъв тип съобщения. Трябва да се пазим и от тези, които създават у нас чувство за спешност и изискват незабавни действия без много контекст!

Някои от най-честите примери за фишинг съобщения включват насоки как да:

  • Активирате отново банковия си профил;
  • Отключите кредитната си карта;
  • Заявите възстановяване на сума или плащане;
  • Изпратите документ с ваша лична информация;
  • Подновите абонамент към даден сайт или акаунт и др.

Как да се защитите от тях? Кой е най-логичният и лесен начин да се предпазите?

Задължително пращайте в кошчето, ако се съмнявате в истинността на някой получен имейл, защото:

  • Не разпознавате изпращача;
  • Имейл адресът не ви е познат;
  • Текстът в имейла има грешки;
  • Съобщението има съмнителни хипервръзки със странни домейн адреси;
  • Сте получили прикачени файлове, които не сте искали и още.

Смело запратете съобщението в кошчето и го изтрийте и от там! Препоръчваме да подадете сигнал към съответната организация, банка, телеком доставчик и т.н., че сте получили фишинг съобщение от „тяхно име“.

И за финал, какво може да направите, за да се защитите допълнително от такъв тип киберпрестъпност?

Можете да започнете с инсталирането на надеждна антивирусна програма, която ще Ви предпази от фишинг измами. На второ място препоръчваме да използвате надежден имейл доставчик – проучете кои са добрите примери за такъв тип услуга и се регистрирайте.

Фишинг атаките могат да бъдат избегнати сравнително лесно, стига да „тренираме окото“ ни да отсява зловредните имейли, целящи да достигнат до личните ни данни по един или друг начин. Винаги се стремете да не споделяте чувствителна информация онлайн с източници, които не са ви познати. Така ще намалите значително шанса да се „хванете на въдицата“ на киберпрестъпниците!

Симона Шангова
Специалист Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank