7 неща, които ще са част от новите ни навици и в бъдеще

На какво ни научи времето, което прекарахме вкъщи? Няколкото месеца, през които останахме у дома бяха предизвикателни, но и безспорно ни дадоха много. Намалихме социалните си контакти и излизането навън, но пък снижихме разходите си за неща, без които разбрахме, че определено можем. В същото време ни дадоха възможност да осмислим живота и целите ни, научиха ни на нови неща - рецепти, тренировки, книги, филми, приложения... Сякаш всички имахме нужда малко да забавим темпото и да се върнем към себе си.

Ежедневието ни се промени тотално, но пък успяхме да си изградим нови навици, които ще останат с нас и в бъдеще, независимо от ситуацията.

Затова, нека спрем погледа си върху полезните неща, които преоткрихме през последните месеци и ще продължим да използваме и занапред.

  1. Грижа отвътре и отвън.

    Когато ни завърти ежедневието, често забравяме за себе си и в един момент, без да усетим кога точно, изразът „собствено време“ се превръща в мираж. Това е напълно нормално, имайки предвид хилядите задачи, които имаме да свършим на ден… Важно е да отделяме поне няколко минути и да намираме центъра си на баланс. Дали ще медитираме, ще четем книга, ще рисуваме, готвим, слушаме музика, ще спортуваме или нещо друго - зависи от нас.

  2. Работа от вкъщи.

    За голяма част от хората работата от вкъщи не е опция, но за други е възможност, която не е за пропускане. Много компании точно в тези месеци за първи път въведоха home office режимът и откриха предимствата му както на ниво бизнес, така и за служителите.. Замисляйки се, може би никога досега работата не е била в толкова голяма степен дистанционна, колкото по време на карантината. Тази възможност ни показа, че задачите вървят, сроковете се спазват… Мисията „Работа от вкъщи“ се оказа напълно възможна и вече редица фирми я предлагат като възможност за служителите си.

  3. Оптимизация на месечните разходи.

    (По)научихме се да оптимизираме разходите си и да следим за какво и къде харчим. Ситуацията донесе много въпросителни – как ще се справим със сметките, вноските по кредитите, данъците. Вследствие на което много семейства орязаха разходите си за всичко излишно, например: поръчването на храна за вкъщи, за вредните навици и други. Осъзнахме, че голяма част от бюджета ни отива за малки неща, които в крайна сметка, като теглим чертата, са основата на големите разходи.

  4. Плащам сметките с един клик.

    Признаваме си, това не го научихме по време на карантината, но започнахме да използваме тази възможност още по-често и ще продължим и занапред. Плащането на сметките за ток, вода, интернет, телевизия и т.н. през телефона е може би една от най-удобните услуги. По този начин не губим от личното си време, за да се редим на опашки, да чакаме реда си. Бързо и удобно плащаме сметките откъдето пожелаем, само с няколко клика!

  5. Какво е менюто за седмицата?

    Планирането на менюто за седмица напред е свързано и с оптимизацията на разходите - двете вървят ръка за ръка. По този начин с един удар ще хванете два заека, защото:

    • Ще сте готови с всички хранения за седмицата и няма да се чудите: „Днес какво да сготвя“, „Какво ви се яде?“ и т.н.;
    • Шансът да си купите нещо извън планираното е значително по-малък. Затова списъкът с покупки е задължителен. Мислете го по този начин – отивате в магазина с мисия да купите продуктите, които сте написали на листа, а не на безцелно разхождане.
  6. „Бели пари за черни дни.“

    Периодът, през който преминаваме ни научи и за важността на спестяванията. Факт е, че повечето хора не заделят пари настрана, над което можем всички да поработим. Е, не е задължително парите, които спестяваме да са за черни дни. Може да ги оползотворим за пътуване, ремонт на къщата, нова рибарска лодка, за университета на децата, когато пораснат… каквото преценим. Важното преди да започнем да заделяме е да проучим възможностите и да вземем най-доброто решение за нас.

    Бонус съвет: Ето още няколко съвета, които може да ви бъдат от полза, когато обмисляте да започнете да спестявате.

  7. Време за близките.

    Трябва да отделяме време както за себе си, така и за семейството и приятелите си. Много пъти се е случвало да си намерим оправдание или причина, поради която не можем да освободим 2 часа, за да се видим с тях. В един момент толкова ни липсваха социалните контакти и търсехме всевъзможни начини да се видим с близките ни хора – дали чрез видео разговор или на 2 метра разстояние един от друг пред блока… Станахме изобретателни и карантината ни научи колко важни са тези моменти.

Това са само няколко от нещата, които ще са част от приоритетите ни и занапред. Карантината определено ни научи на много и от нас зависи дали ще продължим постарому или ще преосмислим начина си на живот досега.

Бъдете здрави и до следващия брой през юли – месецът, в който мечтаем повече от всякога за море, бягство от града и свобода.

Симона Шангова
Специалист Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank