7-те златни правила, които всеки инвеститор трябва да знае

Инвестирането не е задължително да е сложно или трудно, но има няколко златни правила, които могат да ви помогнат да продължите да бъдете в ритъм, така че да постигнете финансовите си цели. Имайте предвид обаче, че колкото и да сте дисциплинирани и каквито и правила да спазвате, инвестирането включва риск и все пак може да получите по-малко, отколкото очаквате.

Ето защо събрахме 7-те правила, които всеки инвеститор трябва да знае:

  1. Определете си цели

    Определянето на вашите финансови цели и времевия хоризонт за инвестиране, може да ви помогне да се придържате към своята стратегия. Например, ако имате дългосрочни цели за спестявания за пенсиониране, което може да е след няколко десетилетия, възможно е да се окажете по-малко изкушени да използвате средствата от вашите инвестиции, преди да спрете да работите.

  2. Приемете, че по-високата потенциална възвръщаемост носи по-високо ниво на риск

    Перспективата за по-висока възвръщаемост може да изглежда привлекателна, но обикновено носи и по-голям риск стойността на средствата ви да намалее. Помислете внимателно за вашия подход към риска. Може да ви е по-комфортно да изберете по-малко рискови инвестиции, дори ако вероятността от възвръщаемост е по-ниска. Не забравяйте обаче, че никоя инвестиция не идва без риск и той е един от определящите ѝ компоненти. Важното е да инвестирате в активи с определено ниво на риск, което не ви притеснява.

  3. Не слагайте всички яйца в една кошница

    Всички знаем поговорката „Не слагайте всички яйца в една кошница“ и тя се оказва изключително приложима, когато инвестирате. Диверсификацията на средствата ви в различни видове активи и географски региони означава, че няма да зависите твърде много от един вид инвестиция или регион. А това носи предимството, че ако някой от тях моментно се представя колебливо, има вероятност някои други ваши инвестиции да го компенсират.

  4. Не инвестирайте в нещо, което не разбирате

    Преди да вложите парите си в каквато и да е инвестиция, отделете време, за да я проучите задълбочено, за да разберете с какво точно е свързана и какви са рисковете. Взаимните фондове, например, предоставят документ ключова информация за инвеститорите (KIID), който обяснява основните параметри, характеристики и такси на фонда. Запознайте се с тази информация, преди да инвестирате. Ако инвестирате в конкретен бизнес, уверете се, че знаете какво прави компанията и как планира да печели пари в бъдеще.

  5. Инвестирайте дългосрочно

    Инвестирането никога не трябва да се счита за схема за бързо забогатяване. Експертите препоръчват минимални времеви хоризонти от 3 до 5 години, според вида активи, в който инвестирате. За да дадете на инвестициите си най-добрия шанс да осигурят възвръщаемостта, на която се надявате, за предпочитане е да инвестирате в дългосрочен план. Времето е най-добрият приятел на всяка инвестиция.

  6. Дръжте емоциите си под контрол

    Експертите твърдят, че „най-големият риск на всички портфейли е как се държат техните собственици, а НЕ как се държат пазарите“. В голяма част от случаите, когато има спад на пазарите, инвеститорите се притесняват и изкупуват обратно своите инвестиции, а когато пазарът започне отново да расте, решават да инвестират отново. Точно това поведение води до по-малката доходност и съответно неудовлетвореност у инвеститорите. Заради емоционални решения, инвеститорите реализират значително по-малка доходност от реалната доходност на пазарите.

  7. Инвестирайте периодично

    Друга добра практика, която може да бъде полезна в преодоляването на различните движения на пазарите е регулярното инвестиране. То помага на всички инвеститори, които не разполагат с кристална топка и не знаят кога ще е най-подходящият момент за нова инвестиция. Инвестиционните схеми, които предлагат регулярно инвестиране - месечно, шест месечно, годишно, успяват да извлекат позитиви от движението на пазарите и спомагат за балансирането на общия инвестиционен портфейл.

Като част от една от най-големите банкови групи в Европа, УниКредит Булбанк предлага широк спектър от възможности за инвестиране на личните финанси съчетани с разнообразен набор от продуктови алтернативи на водещи световни дружества в областта на управлението на активи и застраховането.

Повече информация за конкретни продукти и инвестиционни решения чрез взаимните фондове Amundi и Allianz Global Investors, както и начините да инвестирате в тях (директни инвестиции, спестовни планове, застраховки живот) можете да получите по удобен за вас начин от експертите по инвестиционни продукти в УниКредит Булбанк.

Внимание: Съдържащата се тук информация е само с илюстративна цел и не е съвет за извършване на сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, имайки предвид, че УниКредит Булбанк не извършват дейност по предоставяне на инвестиционни съвети.

Предупреждение за риск: Доходността за показания период не гарантира такава и в бъдеще. Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във Фондове не са покрити от гаранционен фонд или от друг вид гаранция.

Теодора Антонова
Експерт продажби на инвестиционни продукти
Главна дирекция Банкиране на дребно
UniCredit Bulbank