Приказки от дигиталния свят:

Плащания с карта преди и по време на почивка – за какво да внимаваме и как да си дадем повече спокойствие.

Някак неусетно, но ето че август дойде. Въпреки ситуацията и ограниченията, всички започнахме да пътуваме – дали до вилата, на село или за дълъг уикенд на морето. Пътуването няма как да мине без харчене на пари. А щом говорим за разплащания, ние винаги предпочитаме те да стават с карта или чрез дигитален портфейл.

Предпочитаме този начин на разплащане поради ред причини, но ще споделим само три от тях, които са и най-важните:

  1. Бързо, лесно и сигурно – едно докосване до ПОС терминала и готово! Единствено трябва да изчакаме касовата бележка.

  2. Не пипаме банкноти – най-вероятно сте наясно, че по банкнотите не липсват бактерии от постоянното им прехвърляне от ръка на ръка. Ситуацията в момента пък още повече предполага да сме внимателни.

  3. Не се занимаваме да търсим точни пари – понякога може да ни отнеме 5 минути, докато извадим точни пари от портфейла или джоба си. Ако пък разполагаме само с едри банкноти, рискуваме портмонето ни да натежи със стотинки от ресто.

Нека не оставяме на заден план темата за какво да внимаваме и как да си дадем повече спокойствие, когато плащаме с карта.

Независимо дали сме на почивка или не, ето няколко съвета, които биха ви били от полза:

  1. При плащане на ПОС терминал, не поставяйте картата веднага върху устройството – преди да потвърдите плащането, проверете дали сумата, изписана на дисплея е коректна и винаги прикривайте с ръка, когато въвеждате ПИН кода си.

  2. При пазаруване онлайн внимавайте за няколко неща:

    • Избягвайте обществени Wi-Fi мрежи при плащания с карта;
    • Не запаметявайте картовите си данни в сайтове, в които плащате;
    • Ако получите имейл от името на банката, Visa, Mastercard или друга институция, изискваща да предоставите лични данни, банкова информация или нещо друго, имайте предвид, че това е опит за злоупотреба;
    • Запазвайте винаги електронната разписка за плащането, имейли или кореспонденция с търговеца. Може да ви бъдат от полза при необходимост.
  3. При теглене на банкомат (понякога и това се налага):

    • Както при плащането на ПОС, така и при ползването на банкомат, когато въвеждате ПИН кода си, задължително го прикривайте с ръка, дори и ако няма никой около вас;
    • Огледайте банкомата за допълнителни устройства или камери, ако забележите нещо необичайно, потърсете друг;
    • Ако банкоматът глътне картата Ви, не се отдалечавайте от него. Веднага се обадете на центъра за контакт с клиенти на банката, за да я блокират или го направете сами чрез специалната опция в мобилното си банкиране.

Един от най-важните съвети, който може да ви дадем, е да следите редовно движенията по банковата си сметка директно през телефона си. С приложение за мобилно банкиране ще можете да:

  • Нареждате парични преводи за секунди;
  • Плащате битови сметки с няколко клика;
  • Заявявате нови банкови продукти и услуги без да ходите до банков филиал и още толкова много….

Ето и един пълен списък с практични съвети, които може да вземете предвид при плащате на ПОС, в интернет или когато теглите пари на банкомат.

Пожелаваме Ви спокойно и слънчево лято! До следващия път през септември, когато ще си говорим за… както Балканът, така и ние пазим нашите тайни. ;-)

Симона Шангова
Експерт Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank