7 важни стъпки по пътя към мечтания дом

Всеки човек си има едно местенце, което му е най-любимото на света и то се нарича „дом“. Независимо колко обичаме да пътуваме и до какви дестинации сме се докоснали, винаги завръщането у дома е свързано с едно незаменимо усещане, което никъде другаде не може да получим.

Затова създаването на свое вкъщи е важен процес, свързан както с много емоции, така и с не малко отговорности.

Безспорно пътят към мечтания дом не е лек, но в никакъв случай не е невъзможно да се премине през него. Има 7 ключови стъпки по този път, през които всеки пожелал да стане горд собственик на жилище преминава и е хубаво да ги знае още в самото начало. Ето какви са те:

  1. Важното решение – да живеете под наем или да закупите жилище?

    Това е преломният момент, в който поставяте на една везна предимствата от това да живеете под наем или в собствено жилище. Претеглете добре плюсовете и минусите за себе си и ако вече виждате на хоризонта своя нов дом, пристъпете към действие и не пропускайте какво пише по-надолу.

  2. Започнете търсенето на мечтания дом със списък в ръка.

    Направете си списък, съдържащ задължителните критерии, на които искате да отговаря новото ви жилище. Включете в него всичко важно за вас – локация, наличие на паркоместа, близост до работа, хранителни магазини, спирки на градски транспорт и каквото още ви е на сърце.

    Отпечатайте направения списък и с него под ръка се впуснете към огледите на жилища. Така, ако се влюбите от пръв поглед в някой имот, а отметките в списъка са твърде малко, това ясно ще ви покаже, че този имот не е за вас и няма смисъл да се измъчвате с излишни размисли.

  3. Мислете дългосрочно.

    Не само за покупка, но и за препродажба. Планирате ли да имате деца? Ще се грижите ли за възрастни роднини? Ако пък имате намерение да живеете в първия си дом само за няколко години, опитайте се да дефинирате коя ще бъде вашата целева аудитория, когато дойде време да продадете жилището. Поставете всички карти на масата открито пред себе си и тогава действайте.

  4. Бъдете внимателни по време на огледи на жилища.

    На всеки оглед обръщайте внимание, дори на малките детайли от жилището, което сте посетили. Не се притеснявайте да задавате въпроси на брокера и на собственика за важните за вас неща.

    Не вземайте спонтанни решения и ако някое жилище ви е грабнало от пръв поглед, направете му и втори оглед. Така ще имате време да прегледате спокойно списъка си с критерии, но и ще разберете дали при повторно посещение жилището ще ви впечатли по същия начин или просто моментно сте се поддали на емоцията от търсенето на нов дом. Все пак е важно да откриете не просто някакво жилище, а мечтания от вас дом. ;)

  5. Открихте жилището на мечтите! Ами колко ще струва всичко?

    Помислете за всички разходи, когато определяте бюджета за покупка на новия си дом. Основна грешка на повечето бъдещи новодомци е, че мислят само за цената на имота. Не забравяйте, че почти винаги е нужен освежителен ремонт, който не е безплатен. Предвидете си какви ще са разходите по придобиването свързани с нотариални такси, комисиони за брокера, местен данък и други. Така ще можете от ден първи да сте наясно каква сума ще ви бъде необходима, за да се сдобиете със свой дом.

  6. Време е за финансиране на покупката, а сега накъде?!

    След като намерите перфектното за вас жилище идва и моментът с финансирането на покупката. За подобни инвестиции много често се налага да се потърси вариант за жилищен кредит. Както изборът на жилище, така и изборът на финансираща банка е от голямо значение. Затова обърнете внимание на кредитните параметри (срок, размер на вноската, лихва и т. н.) още в началото, за да изберете най-подходящия за вас вариант, който няма да утежни месечния ви бюджет.

    Бонус съвет: Покупката на жилище е свързана с доста документи, които ще са ви необходими преди одобрението на кредита. Не е нужно да ги помните наизуст, можете да ползвате пълния списък, който сме направили за целта с насоки от къде се получава всеки документ.

  7. Вече сте си у дома, но имате още малко работа.

    Ето, че вече сте вкъщи! Не само сте открили дома на мечтите си, но и вече сте негов горд собственик. Нанасяте се с ентусиазъм, всичко е чудесно, но все пак има още няколко важни задачки, които ще трябва да отметнете преди да се отпуснете блажено на дивана в новия си дом. Погрижете се в срок да прехвърлите на свое име партидите за комунални услуги към жилището, регистрирайте се на новия си адрес по местоживеене, подайте данъчна декларация за придобитото имущество към съответната община и… какво още трябва да свършите вижте тук.

За да стигнете до дома на мечтите, се изискват време, усилия и търпение. Всичко обаче си заслужава и го разбирате, когато прекрачите прага на жилището като негов собственик. Затова Ви пожелаваме повече уютни моменти в свое вкъщи и с любимите хора, разбира се!

Величка Златкова
Експерт „Дигитален маркетинг“
Отдел „Бизнес комуникации“
UniCredit Bulbank