Приказки от дигиталния свят:

Повече дигитални удобства в банкирането = по-малко разходки до филиал

С напредването на технологиите и предвид все по-забързаното ни ежедневие, се налага да подхождаме гъвкаво и да не пренебрегваме практичните решения на дигиталния свят. Удобствата, които имаме пред себе си могат да ни улеснят, както при изпълнение на рутинните всекидневни задачи, така и при ползването на редица важни услуги, каквито са и банковите.

Дигитализацията в банковия сектор не се случва от вчера, но сякаш промените в начина ни на живот през последните няколко месеца ни научиха, че за много неща не е необходимо да посещаваме банков клон, да чакаме на опашка пред разни гишета за плащане на сметки и колко приятно може да бъде онлайн пазаруването. Така се отвориха нови врати пред дигиталните услуги и те навлязоха шеметно в нашето ежедневие. Всичко става все по-достъпно през онлайн пространството и опцията да ползваме различни банкови услуги откъдето пожелаем става все по-предпочитана.

Затова накратко ще ви представим няколко дигитални удобства от света на банкирането, които спомагат за намаляване на разходките до филиал.

Доставка на нова карта до избран от клиента адрес.

Както знаете, през приложение Булбанк Мобайл можете да заявите дистанционно издаването на нова кредитна или дебитна карта. Освен това, вече имате пред себе си възможността да получите новата си карта на избран от вас адрес в България и тя ще ви бъде доставена до него, без да се налага да ходите до филиал на банката.

Дигитални портфейли.

След като получите новата си карта, можете спокойно да я управлявате само и единствено от телефона си. С няколко клика добавяте картата в дигиталния си портфейл и можете да плащате с телефон на ПОС терминали, изключително бързо, лесно и сигурно.

Кандидатстване и подписване на договор за потребителски кредит изцяло през телефона.

При нужда от допълнително финансиране чрез потребителски кредит не е задължително да посещавате филиал на банката. С Булбанк Мобайл вече можете да заявите желаната от Вас сума и период на изплащане дистанционно и след като получите одобрение, имате възможност да подпишете договора за кредит директно през телефона си, без специално да се разхождате до банков клон.

Адаптирането към новите условия на живот е неизбежно. Важно е да приемем новото нормално като едно по-модерно и дигитално ежедневие и да се насладим на позитивите, които то носи. Като например факта, че ще имаме повече време за близките ни, докато новата банкова карта пътува към вкъщи, а при необходимост винаги може да разчитаме на банката в телефона си.

Момчил Бръчков
Специалист Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank