7 неща, които трябва да свършим преди да посрещнем зимата

Последните по-топли есенни дни предразполагат към активна подготовка за зимата. И за да не ни изненада отново студеното време, е важно да се погрижим подобаващо за няколко неща предварително, сред които са домът ни, здравето, семейството, автомобилът и... :)

  1. Почистване на дома

    Подобно на пролетното почистване, през есента също е хубаво да подготвим дома ни за по-хладното време като:

    • Почистим прозорците, за да влиза повече светлина;
    • Изперем килимите от натрупания прах – сега е време да се възползваме от слънчевите дни, защото през зимата със сигурност няма да могат да изсъхнат толкова бързо;
    • Обърнете матраците – така ще ги запазите повече време, защото тежестта ще се разпределя по-равномерно и ще избегнете появяване на вдлъбнатини;
    • Пренаредете и почистете балкона. :)
  2. Трансформация на гардероба – рециклирайте, подредете и продайте всичко ненужно

    Студеното време предполага по-топли дрехи. Извадете пуловерите, дебелите якета, палтата и вълнените чорапи…, ако все още не сте свършили тази работа. Прегледайте какво носите и какво не – ако имате ненужни неща, можете да ги дарите, продадете или рециклирате. Със сигурност има някой, който би се радвал повече на тях, а така ще отворите и повече място в гардероба си за нови придобивки.

    Не забравяйте, че предстои и любимият ден на феновете на пазаруването – Черният петък. Тази година той ще бъде на 27-ми ноември, затова отсега можете да набележите необходимите попълнения за гардероба ви.

  3. Да осигурим топлина и уют

    Ако се отопляваме на дърва, сега е моментът да ги наредим на място, което е удобно за взимане. Ако се греем на ток, то е хубаво да се уверим, че всичко работи изрядно и както трябва… не е изключено да бъдем изненадани с някоя повреда точно в някой от по-студените дни.

    А допълнителен уют винаги можем да вкараме с една електрическа камина, която да пускаме за повече настроение. Ароматни свещи или пък уред за ароматерапия с любимите ни етерични масла – на див портокал, канела или нещо друго.

  4. Подгответе и цветята

    Цветята също имат нужда от грижа и подготовка за зимата. Повечето от тях преминават във фаза на покой, когато температурите паднат. Някои от тях можем да оставим на терасата, но други е хубаво да приберем. Освен това, трябва да ги огледаме, да орежем някои клонки и листа. Проучете най-добрите начини да се погрижите за вашите растения, за да може напролет да бъдат още по-красиви и зелени.

  5. Презареждане на шкафа за топли напитки

    Студеното време може да бъде много приятно, особено с чаша чай или горещ шоколад в ръка. Както усещате сами, зимата ни се пие по-малко вода в сравнение с останалите сезони, но пък топлите напитки са чудесен вариант за допълнително хидратиране. Сега е моментът да презаредите шкафа с чайове – мащерка, Ърл Грей, мента… Вие решавате според предпочитанията си, но съветваме да опитате и различни варианти от вече познатите ви!

  6. Грижа за семейството и…. за себе си

    Дойдат ли студените дни (а и предвид обстановката), значи е време да се запасим с витамини под всякаква форма – плодове, зеленчуци, мед, джинджифил, клеева тинктура и добавки, които ще помогнат на имунната ни система да реагира и да се подсили преди да настъпят по-студените дни.

  7. Нови „обувки“ и за автомобила

    Не отлагайте да се погрижите и за автомобила си. Напомняме, че крайният срок за смяна на гумите е 15-ти ноември. Но не само те са нещото, което трябва да предвидите – хубаво е да закарате колата си на цялостен преглед. Така ще бъдете по-спокойни, че всичко е наред преди времето да застудее.

Зимата чука на вратата ни, но нека я посрещнем с усмивка и напълно подготвени за нея… въпреки всичко. Затова направете своя списък с неща, които да свършите преди да настъпи зимното време, и смело започнете да ги отмятате едно по едно. До следващия път през декември, когато ще се подготвяме за изпращане на 2020 г. и ще си говорим за…. Очаквайте! :)

Симона Шангова
Експерт Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank