7 полезни тренировки за духа, тялото и портфейла

Ако думата на 2020 г. беше „предизвикателство“, то нека сами определим каква ще бъде думата на 2021 г. – промяна, борба, израстване, търпение, пътешествие към себе си… вие решете и я следвайте.

2020 г. определено ни постави пред много предизвикателства наведнъж – на ума, тялото, семейството, работата, финансите и не само… Това, което можем да направим е през 2021 г. да се опитаме да се справяме по-спокойно с всичко, което застава на пътя ни. За целта сме подбрали няколко „тренировки“, които биха ви били полезни.

  1. Медитация – тренировка за ума

    Животът беше достатъчно напрегнат и преди COVID-19, но по време на карантината, определено се сблъскахме с не 1 или 2 главоболия в допълнение. Точно заради това е важно да намираме начини да успокояваме ума си. Един от тези методи може да бъде медитацията, която е определяна като любим начин за успокояване и намиране на баланс на едни от най-известните личности, сред които Стив Джобс, Хю Джакман, Пол Макартни и още.

    Ако все още не сте опитали, проучете идеята за една такава „тренировка“ на ума. Едно е сигурно, когато умът ни е спокоен, гарантирано по-лесно бихме се справили с ежедневието и предизвикателствата, които то ни носи.

  2. Спорт – тренировка за тялото

    Както трябва да тренираме ума си, така е хубаво да се грижим и за тялото си. Доказано е, че липсата на движение дава своя отпечатък върху здравето ни. Добрата новина е, че има толкова много тренировки, които не изискват екипировка и специално оборудване. Има варианти от 5 до 20 минути и можете дори да ги гледате онлайн – от вас се изисква само желание. А веднъж започнете ли, гарантираме, че бързо ще влезете в ритъм и ще започнете да чакате с нетърпение времето за тренировка.

  3. Съзнателно харчене – тренировка за финансите

    Много пъти сме говорили колко важна е финансовата култура. Е, 2020 г. ни научи на това-онова, когато говорим за пари и тяхното харчене. А вие променихте ли финансовите си навици през изминалата година?

    Ако сте решили, че през 2021 г. ще спестявате повече, ще харчите по-разумно и няма да пръскате пари за ненужни неща, този е-наръчник за здрави финанси със сигурност ще ви е от полза!

    Друго нещо, което може да направите за по-добра отчетност, е да следите бюджета си директно през телефона – така ще знаете по всяко време с какви средства разполагате и къде сте изхарчили заплатата си.

  4. С обич към природата – тренировка в кухнята

    Няма да се впускаме в излишни обяснения, защото сме сигурни, че знаете колко е важно да се храним със зеленчуци и плодове. Тук по-скоро искаме да ви припомним и да ви накараме да предприемете стъпки към едно по-зелено и пъстро меню във вашата кухня. Липсата/Приемът на плодове, зеленчуци и витамини може да се отрази на здравето – отрицателно или положително. Вие решавате!

  5. Виждам, виждам – тренировка на очите

    Екраните се превърнаха в неразделна част от живота ни – телевизори, компютри, таблети, телефони… и без да разберем, скрол след скрол, станахме зависими от тях. Голяма част от хората имат точно такива професии, които изискват почти постоянно взаимодействие с екран. Учим чрез компютри, играем на игри, говорим с приятели и какво ли още не. Това със сигурност се отразява върху очите ни – как можем да ги предпазим? Ето няколко предложения, които самите ние прилагаме:

    • Първото е задължително за нас – инвестирайте в добри предпазни очила;
    • Направете график за ползване на различните устройства, особено на телефона;
    • Правете упражнения за очи – както тренираме различни части на тялото си – гръб, корем и т.н., така можем да тренираме и очите си, за да ги запазим в добра и здрава форма. Направете онлайн проучване и изберете какви упражнения да правите. Разбира се, най-добре би било да се посъветвате и със специалист в областта.
  6. Хоби – тренировка на въображението

    Много е важно вътрешното ни „Аз“ да бъде спокойно, вдъхновено и щастливо. Ако нон-стоп бързаме и не отделяме време за себе си – това няма как да стане. Рисувайте, правете сладкиши, играйте шах, ходете на планина, карайте колело, играйте бордови игри, ремонтирайте… Каквото и да е хобито ви, отделете му време. Така ще можете да рестартирате вътрешното ви спокойствие и да се презаредите с позитивна енергия.

    Замислете се върху следното – Когато сме съсредоточени само върху работни дела, креативното мислене се притъпява, идеите ни се изчерпват и трудът спира да носи желаните резултати. Вдъхновението и новите идеи идват, когато сме свободни, защото психиката ни има нужда от почивка. Има ли смисъл за вас? Ако да, то може да промените това много лесно – отдайте нужното внимание на вашето хоби.

  7. За какво копнее сърцето ви? (тренировка за мечтите)

    Със сигурност има нещо, което кара сърцето ви да тупти по-бързо и отдавна искате да направите. Време e да му отделите заслужено внимание. Едно е сигурно – никога няма да има напълно подходящ момент и ако винаги чакаме той да дойде, то никога няма да постигнем желанията си, а всъщност всяка мечта си струва усилията. Затова си/ви пожелаваме кураж – да следваме сърцето и мечтите си!

Нови 365 дни, нови 365 възможности. От нас зависи как ще ги посрещнем, как ще реагираме, какво ще чувстваме и как ще се справим с тях. Надяваме се, че сме ви вдъхновили и ви пожелаваме една година изпълнена с чудеса – тези, които самите вие карате да се сбъдват!

Симона Шангова
Експерт Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank