Приказки от дигиталния свят

Как да помогнем на бюджета си през януари?

Месец януари винаги е труден. Идвайки точно след дългата поредица от празници, той ни се струва дълъг, тягостен и някак минорен в сравнение с шумните семейни събирания и отрупаните маси. Освен емоционално, януари месец може да бъде и предизвикателен от финансова гледна точка. След подаръците и коледните пазарувания има голяма вероятност първият месец от годината да се окаже труден финансово. В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да закърпите бюджета през месец януари и да започнете годината подобаващо.

Отложете почивките

Знаем, че празниците могат да бъдат много натоварващи както психически, така и физически. Знаем, че трудно се влиза обратно в „истинския свят“ на работа и отговорности и ни се иска да си починем малко отново. Всяка почивка, обаче е свързана с харчове – гориво, хотел, храна… По тази причина, един добър начин, по който да помогнем на бюджета си е да отложим първата почивка за новата година най-рано за 14-ти февруари например.

Останете вкъщи

Тази реплика е повече от релевантна в днешната ситуация. Предвид стеклите се обстоятелства със световната пандемия, така или иначе нямаме много варианти за развлечения навън, така че от една страна това помага на бюджета ни. Разходите за посещения на ресторанти, кина и молове никак не са малки и допълнително биха натоварили личните ни финанси. Наблегнете на домашния уют със семейството и близки приятели. Играйте бордови игри, правете филмови маратони, сгответе си нещо вкусничко и си останете вкъщи.

Пазарувайте умно

С напредването на технологиите се появяват ежедневно какви ли не нови приложения за нашите смартфони. Голяма част от тези приложения са с чисто развлекателен характер, но има и такива, които всъщност носят конкретни удобства на ползвателите. Един такъв пример са приложенията с дигитални брошури на различни вериги магазини. В тези приложения са включени брошурите на всички по-големи магазини – от хранителни, до търговски обекти за козметика и детски играчки. Там може да следите за актуални промоции, намаления и да получавате купони за отстъпка на определени продукти. Освен това, често се представят различни томболи, в които можете да участвате и да спечелите интересни награди. Планирайки покупките си и пазарувайки разумно, помагате на семейния бюджет.

Презареждане на бюджета

За да бъде бюджета в ритъм, понякога се налага да преминем към режим на презареждане. Има различни възможности за финансиране, чрез които това да се случи и да улесним ежедневието си. Хубавото е, че можем да се възползваме от повечето финансови решения само чрез телефона си.

Знаем, че януари месец е труден, но решения винаги се намират! Една от позитивните страни на сегашната ситуация е, че няма много изкушения около нас, заради които да харчим парите си и можем малко по-лесно да спестим. Най-доброто, което можем обаче да направим за бюджета си е да действаме разумно в пазаруването всеки месец от годината и да си изградим един постоянен навик за проследяване на разходите, чиито ползи ще усещаме всеки ден.

Момчил Бръчков
Специалист Стратегическо планиране на кампании
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank