Приказки от дигиталния свят

Практични съвети за перфектно онлайн пазаруване

През последната година онлайн пазаруването се превърна във все по-предпочитан вариант за извършаване на покупки и то за всякакъв вид продукти и услуги, за които можете да се сетите. Преоткрихме удобството да обновиш гардероба си само с няколко клика и да напазаруваш всичко необходимо за трапезата от вкъщи, получавайки го директно до входната врата. Вече знаем много добре какви са предимствата на онлайн пазаруването, но нека ви споделим няколко съвета, с които перфектният и сигурен онлайн шопинг ви е гарантиран.

Отделете малко време за онлайн проучване.

Винаги правете лично онлайн прочуване за това как вървят цените на избрания от вас продукт при различни търговци и какви допълнителни привилегии дават на клиентите. Така ще сте сигурни, че сте избрали най-добрата оферта според предварителните ви критерии.

Пазарувайте от надеждни и защитени онлайн магазини.

Не е препоръчително да пазарувате от онлайн сайтове, които нямат „https” в началото на URL адреса. Наличието на буквата „S” означава, че сайтът е по-сигурен и вероятността да бъдете измамени намалява. При защитените сайтове по принцип присъства икона на ключ или катинар в началото на линка към онлайн търговеца или най-отдолу на браузъра ви. Можете да се ръководите и по наличието на такива иконки за това дали сайтът е сигурен.

Сменяйте редовно паролите си за достъп до онлайн търговци.

Не използвайте еднакви или лесни за отгатване пароли при регистрация в интернет сайтове. Препоръчително е да ги сменяте през определен период от време.

Използвайте отделен имейл адрес само за онлайн пазаруване.

Когато пазарувате онлайн, задължително трябва да въведете имейл адрес. Препоръчваме ви да си създадете отделен имейл, който да ползвате само и единствено за целите на онлайн пазаруването. Така ще имате допълнителна сигурност, че ако хакнат (компрометират по някакъв начин) сайта, от който пазарувате, личните данни от електронната ви поща няма да са изложени на риск.

Не запаметявайте картовите си данни в сайтове.

Когато плащате онлайн покупка с картата си, не запазвайте данните за нея (номер на карта, валидност и пр.) в сайта, в който пазарувате. Също така не запаметявайте данните за картата във файл на компютъра си или пък на мобилното си устройство.

Използвайте динамична парола при онлайн плащания с карта.

Подсигурете си комфорт и сигурност при онлайн пазаруване чрез безплатен абонамент за услугата “Динамична парола за плащания в интернет”. Чрез нея за всяко плащане с карта в сайта на сигурен интернет търговец ще получавате уникална парола, с която да го потвърдите.

Не подминавайте общите условия за пазаруване от съответния онлайн търговец.

Преди да потвърдите поръчката си се запознайте с общите условия на онлайн търговеца относно срокове за доставка, политика за анулиране и връщане на стока, регистриране на рекламации, гаранция и т. н. Не забравяйте, че закупените онлайн продукти по закон могат да бъдат върнати на търговеца в срок до 14 дни от датата на доставка. При някои търговци този срок може и да е по-дълъг. Просто проверете детайлно какви условия и преференции предоставя на клиентите си избрания от вас онлайн търговец.

Следете редовно движението по сметката си.

При плащане с карта онлайн е важно да проследите какви реално суми са ви удържани от сметката. Затова на помощ идва приложението за мобилно банкиране, чрез което можете по всяко време да проверите движението по сметката си и каква е наличността по нея. Освен това, при съмнение за неправомерно извършена трансакция, можете своевременно и то съвсем сами през мобилното си банкиране да блокирате картата си и когато се уверите, че всичко е наред, отново да я активирате.

Не пропускайте детайлите!

Винаги преглеждайте детайлно характеристиките на продукта, който искате да закупите онлайн. Ако липсва важна за вас информация на сайта на търговеца, свържете се с него предварително, за да уточните каквото е необходимо. Все пак знаете, че „дяволът се крие в детайлите“. Колкото по-наясно сте със спецификите на продукта, толкова по-малка е вероятността, когато ви го доставят да не отговори на очакванията ви и така няма да се наложи да го връщате или да подавате рекламация в последствие.

Бонус съвет: Онлайн пазаруването ни дава редица удобства, но на всички ни се налага да пазаруваме и на място в различни магазини. Когато сте се впуснали в шопинг приключение извън онлайн дебрите, не забравяйте, че можете да платите покупките си директно с телефона чрез дигитален портфейл. Плащането става за секунди и ще сложите край на претъпканите портфейли и чанти.  ;)

Не претендираме, че списъкът ни със съвети е изчерпателен, но със сигурност в него присъстват най-важните аспекти, на които трябва да обърнете внимание при онлайн пазаруване. Направите ли го, то перфектният онлайн шопинг ще бъде на един клик разстояние от вас. Разбира се, винаги можете да допълните списъка и с ваши лични правила, които да следвате. Все пак пазаруването трябва да се случва по начина, който ни удовлетворява най-много.

Величка Златкова
Експерт Дигитален маркетинг
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank