7 идеи как да подредим финансите си през пролетта

Началото на годината за много хора започва с гръмки обещания като „Нова година, новo аз“ и докато се огледаме и ослушаме, пролетта е дошла. С нея идва отново надеждата за ново начало. Искаме да бъдем по-добри, да изглеждаме и да се чувстваме по-добре и да живеем по-добър живот.

Част от всичко това са нашите финанси. Те няма да ни направят по-щастливи сами по себе си, но могат да ни помогнат да осъществим онези идеи и мечти, които топлят сърцата ни. За да се справим с това, сме ви подготвили 7 идеи, с които можете лесно да подредите финансите си през пролетта.

  1. Преценете какво имате и от какво наистина се нуждаете.

    Не е приятна задача да застанем насаме с мислите си за това как сме с парите и дали се справяме добре, но ви гарантираме, че ако се престрашите, след това ще се почувствате като супер герой и ще се гордеете със собствената си сила да застанете прямо срещу истината.

  2. Задайте си бюджет.

    Понякога структурирането на бюджет е едно от най-добрите неща, които може да направите, особено ако преди края на месеца ви се случва да си казвате наум: „Къде отидоха тези пари?“. Какво може да направите? Ако все още не сте го направили, ви предлагаме да опитате да разделите заплатата си на пера – битови сметки, храна, джобни за детето, гориво за автомобила, непланирани разходи и т.н.

  3. Отпишете се от ненужните ви абонаменти.

    Направете списък на всичките ви абонаменти, които използвате (стрийминг услуги, фитнес карти, платформи за музика, допълнителни телевизионни канали и т.н.) и преценете дали наистина ги използвате достатъчно, колкото струват на портфейла ви. Така може да си спестите една прилична сума месечно!

  4. Осигурете си пари в резерв за покриване на извънредни разходи.

    За никого не са приятни извънредните разходи, например за непредвиден ремонт на дома или на автомобила, но понякога се сблъскваме с такива. Затова наличието на пари в резерв по сметката няма да ви е излишно и ще спестите поне малко нерви и време при справяне със задачата, без да мислите за финансовата страна.

  5. Спестявания по план? Защо не!

    Има различни варианти за спестяване и инвестиране на средства – за всеки вкус и предпочитания. Когато започнете да заделяте средства регулярно и по план за по-дълъг период от време, реално започвате да инвестирате в своето бъдеще. Така ще имате повече стабилност и увереност, че се грижите за истински важните неща.

  6. Следете разходите си ежедневно!

    Опитайте се да следите как се движат разходите ви на ежедневна база. Може и да се изненадате, че сте направили плащания, които не са били толкова важни. Използвайки мобилно банкиране, във всеки един момент ще можете да проследите движението по сметката си и ще знаете с каква сума разполагате за харчене. По-добре всеки ден да отделите по 1-2 минути, за да хвърлите един поглед на бюджета си, вместо в един момент да се окажете на червено.

  7. Дръжте импулсивните покупки под контрол!

    Опитайте да намалите до минимум импулсивните покупки. На всички ни се е случвало да влезем в даден магазин за нещо конкретно и да си тръгнем с още 100 неща. За да оптимизирате бюджета си, сведете до минимум ненужните покупки. Когато пазарувате ползвайте списък и не се захласвайте по продукти извън него. Разбира се, понякога е хубаво да се поглезим и да се впуснем в шопинг приключение, в което малко импулсивност няма да навреди. ;)

С пролетното почистване на дома обърнете внимание и на своите финанси. Направете и при тях едно пролетно пренареждане и ще се сдобиете с повече увереност и сигурност при управлението на личния бюджет. Така ще дадете път на ведрото настроение и спокойно ще отправите поглед към предстоящите летни дни.

Цветелина Недялкова
Експерт Реклама и промоции
Отдел Бизнес комуникации
UniCredit Bulbank