7 причини от наемател да се превърнете в собственик на жилище

Всяко пътуване, независимо от дестинацията, ни обогатява и носи свой чар. Когато се приберем у дома обаче чувството е несравнимо. Не случайно е казано, че където и да отидем винаги пътешествията в даден момент ни връщат към дома. Все пак това е нашето царство, в което се чувстваме най-сигурно и всичко се случва по нашите правила. За последното не е много сигурно, ако всъщност живеете под наем. Да разполагаш със собствено жилище или да плащаш наем е дилема, която има своите плюсове и минуси във всеки един аспект. Ето някои от предимствата, които спокойно може да наречем причини да се превърнете от наемател в горд собственик на жилище или по-точно на свой собствен дом…

  1. Имате свободата да ремонтирате жилището, както пожелаете

    Обикновено пред всеки наемател стои забраната да прави сериозни ремонти в квартирата си, дори смяна на цвета по стените подлежи на обсъждане със собственика. Това ограничава значително възможностите да си създадете условия и среда по ваш вкус на мястото, в което живеете. Винаги ще трябва да се съобразявате с чуждите правила и жилището да не прилича на дома, в който бихте се чувствали комфортно и уютно.

  2. Без притеснение от прекратяване на договора за наем във всеки един момент

    Няма гаранция пред един наемател, че хазяинът няма да прекрати договора за наем преди той да изтече. Това е негово право във всеки един момент и предизвестието, което най-често е само един месец, не винаги е достатъчно, за да намерите нова подходяща за вас квартира и да се пренесете в нея. Да не говорим, че след като изтече срокът на договора отново има известна несигурност от липса на подновяването му.

  3. Инвестиции в собствено жилище, а не за чужд имот

    Може би плащането на наем до известна степен ви изглежда неангажиращо, но замисляли ли сте се, че всъщност давате всеки месец едни пари, от които нямате никаква възвращаемост. Много често, когато плащате наем за дадена квартира, индиректно изплащате ипотека на собственика на жилището, а с подобренията, които правите в него постепенно качвате пазарната стойност на имота, но това не носи никакви ползи за вас. Със сигурност пътят към мечтания дом е неравен и се стига неминуемо до финансовия въпрос. Хубавото е, че вече има достатъчно гъвкави възможности за финансиране на покупката на жилище, които да бъдат съобразени с възможностите и изискванията ви. Така парите, които плащате ежемесечно за определен период от време, ще имат своята добавена стойност за вас през погледа на собственик на жилище.

  4. Домашните любимци са позволени

    Когато сте на квартира, вероятността да не ви позволят да имате домашен любимец е голяма, особено ако става въпрос за котка или куче. В случай че искате пухкав домашен любимец, задължително ще трябва да съгласувате въпроса с хазяите, ако още изначално не са ви казали мнението си по въпроса с категоричен отказ. При подобни условия пред вас остава алтернативата за гледането на рибки, но дори и златни, няма да ви бъдат достатъчни. Друго е да имате личния избор за домашен любимец и към рибките да добавите котка, която да следи какви ги вършат те или куче, което да ви посреща на входната врата с трепет. Самият факт, че нямате ограничение и изборът пада изцяло във вашите ръце е достатъчно предимство.

  5. Хазяинът ще идва на гости, ама друг път…

    Не винаги хазяите са любезни и разбрани и може да случите на такива хора, които всеки месец да искат да правят проверка на имота си, да ви правят забележки за най-дребните неща и реално да нямате никаква лична свобода на мястото, на което живеете. Съвсем различна става картинката, когато изведнъж хазяинът станете вие – всичко ще става по ваше усмотрение и край на неудобните срещи със собственика на жилището, защото това сте именно вие!

  6. Вечният наемател или пък не?

    Вие избирате каква титла искате да носите. Все пак колкото по-рано помислите над въпроса за закупуване на жилище, толкова по-добре. Някои хора живеят по 10-15 години под наем, плащайки прилични суми на месец. За такъв период от време дали инвестицията им си е струвала? Затова, колкото по-рано помислите над въпроса за собствен дом, толкова по-добре за вас и за бюджета ви.

  7. „Вече съм си вкъщи!“ – емоционалната страна на въпроса.

    Животът на квартира понякога носи усещането, че не сме си съвсем вкъщи. В един прекрасен момент, ако смените повечко квартири, това чувство започва да става все по-желано и безспорно няма как да си го набавите, докато сте наемател. Съвсем различно е усещането да прекрачиш прага на жилище, което е твое и спокойно със сърцето си да си го кръстил „Моето вкъщи“.

Решение за покупка на жилище не се взема за един ден, но не бива и да бъде отлагано до безкрай. Важното е предварително да сте обмислили всеки аспект и да проучите различните възможности. Така сами ще стигнете до най-доброто решение за себе си. При всички случаи домът е там, където е сърцето, така че усетите ли дадено жилище като своето вкъщи, действайте и бъдете сигурни, че ролята на наемател въобще няма да ви липсва.

Величка Златкова
Експерт „Дигитален маркетинг“
Отдел „Бизнес комуникации“
UniCredit Bulbank