7 от най-популярните митове за кредитните карти

С времето присъствието на банкови карти в портфейла и плащането на покупки с тях стана нещо обичайно, дори ни е трудно да си представим ежедневието без тях. Въпреки това все още върлуват някои митове, особено когато става въпрос за кредитни карти. Постарахме се да съберем най-популярните сред тях и споделяйки ги с вас, се надяваме да разсеем всякакви съмнения и тъмни облаци, които ви изникват, когато става въпрос за кредитна карта.

  1. Кредитната карта не е точно кредит.

    Абсолютен мит! Кредитната карта не е идентична с класически потребителски кредит например, но самата тя е вид кредит, който има по-различни характеристики и степен на гъвкавост като платежно средство. При нея също се начислява лихва като при стандартен кредит и се отпуска определен кредитен лимит за ползване.

  2. Използването често на кредитна карта се отразява негативно на кредитния рейтинг.

    Това е може би най-абсурдният мит за кредитните карти. Кредитният рейтинг се базира на това доколко сме стриктни при погасяване на кредитните си задължения. Дори една кредитна карта да се ползва често, ако редовно се плащат задълженията по нея, това няма да повлияе негативно на кредитния ни рейтинг. Напротив, използваните кредити формират нашата кредитна история и начина, по който ги погасяваме се отразява върху кредитния рейтинг, така че ако редовно погасяваме задълженията по кредитната си карта, няма да е от значение дали я ползваме всеки ден или веднъж в месеца.

  3. Всяка кредитна карта е с фиксиран лимит и той не може да се увеличава.

    Първоначалният лимит на една кредитна карта е фиксиран, но той може да бъде предоговорен и да се промени във времето. Има възможности в тази посока, зависи какви са нуждите на клиента и условията на кредитора.

  4. Най-важното нещо при избора на кредитна карта е да се търси максимално нисък лихвен процент.

    Когато избирате кредитна карта, обърнете внимание не само на лихвения процент, но и на таксите за обслужване на картата, които обикновено се начисляват на годишна база и има ли възможност за ползване на безлихвен гратисен период за погасяване на задължението по кредитната карта. Не се съсредоточавайте само върху лихвения процент, тъй като той не е единственият важен параметър за една кредитна карта.

  5. Няма значение дали с кредитната карта тегля пари в брой или плащам с нея на ПОС терминали или онлайн.

    Основното предназначение на кредитните карти е да се извършват плащания с тях и тегленето на пари в брой на банкомат с кредитна карта може да се окаже скъпо удоволствие. Обикновено при теглене на пари в брой с кредитна карта се начислява допълнителна такса според тарифата на банката издател, което оскъпява разходите ви по обслужване на картата. Затова най-разумното решение е да използвате кредитна карта по предназначение и да плащате покупките си с нея на ПОС терминали или пък в онлайн магазини.

  6. Ако пропусна една вноска по кредитната карта, няма да е проблем.

    Не бива да се уповавате на това грешно твърдение. Дори да просрочите само една вноска по кредитната си карта, това неминуемо ще се отрази на кредитния ви рейтинг и ще изпуснете званието на редовен платец. При кредитните карти се начислява минимална месечна погасителна вноска, която е задължително да плащате и ако тя не бъде погасена, излизате веднага в просрочие.

  7. Защо ми е кредитна карта, щом имам дебитна карта?

    Колкото и да използвате дебитна карта, това няма да помогне в изграждането на кредитния ви рейтинг. С дебитна карта можете да теглите пари в брой и да плащате с нея, но тя не притежава някои от характеристиките на кредитните карти. С тях имате допълнителни средства на разположение и освен това има кредитни карти, които предлагат гъвкави възможности за плащане на покупки с опция за разсрочване на вноски изцяло по ваш избор.

Дали ползвате предимно дебитна или кредитна карта не е от голямо значение. Важното е да знаете, че наличието на единия тип карта не изключва да притежавате и другия. Не се подвеждайте по неясни твърдения за кредитните карти, които са абсолютни митове. Просто използвайте удобствата, които съвременните платежни средства като кредитните карти ви предлагат и подхождайте разумно в избора си.

Величка Златкова
Експерт „Дигитален маркетинг“
Отдел „Бизнес комуникации“
UniCredit Bulbank