7 начина да оптимизираме месечните покупки

„Ох, къде отидоха тези пари….“

Позната ли ви е тази мисъл? Особено около края на месеца, тя все по-често се прокрадва в съзнанието ни и все не можем да си отговорим на въпроса: „Къде похарчих заплатата този месец?“. Обикновено парите, които получаваме ежемесечно разпределяме в няколко основни пера – битови сметки, храна, транспорт, джобни (за нас или за децата) и спестявания. Но някъде между тях има още едно направление, за което харчим доста, без да се усетим. В него попадат всички неща, които не са ни супер необходими, но купуваме въпреки това. Дали ще е нова дрешка, нещо за колата, шоколадче, някаква джунджурия за дома… изкушения дебнат отвсякъде.

На всеки се случва да похарчи някой лев тук-там без кой знае каква причина и точно заради това си поставихме предизвикателство да оптимизираме разходите си, като следваме 7-те идеи по-долу! Предизвикваме и вас! :)

  1. Меню седмица за седмица

    Планирайте менюто за новата седмица предварително. Така освен, че няма да се чудите какво да сготвите (което си е проблем, в днешно време), ще можете да влезете и излезете от супермаркета без излишни неща, защото ще следвате списък! Когато съставяме план за пазар се водим по няколко основни категории:

    • Плодове и зеленчуци
    • Млечни продукти
    • Месо и риба
    • Замразени храни
    • Напитки
    • Консерви и варива
    • „Нещо сладичко“ :)
    • Перилни и почистващи препарати + козметика

    Бонус съвет: Има много удобни мобилни приложения, в които можете да създадете списък за пазаруване и супер лесно да отмятате продуктите, които сте сложили вече в количката си. :)

  2. Намаления, намаления, намаления

    Да пазаруваш по време на намаления и да хванеш най-изгодните оферти си е истинско изкуство, което не е за подценяване. Преди масово се раздаваха брошури на различни супермаркети с намаления за седмицата или месеца (по пощата или на изхода на метрото). Вече знаете, че е много по-удобно да ги следите онлайн - има сайтове, които обединяват тази информация за ваше удобство. Така ще сте винаги информирани кога омекотителят или пък любимото ви кафе е намалено, няма да се чудите къде да хвърлите поредната брошура и ще бъдете по-еко, което е винаги плюс и за вас, и за планетата.

    Бонус съвет: Планирайте седмичното меню около намаленията и пазарувайте сезонни плодове и зеленчуци. Така освен, че ще си гарантирате свежа храна, ще спестите от крайната сметка на касата.

  3. Лоялна карта и приложение на обекта

    Вече почти навсякъде има такива карти, с които трупате точки за пазаруване, получавате специална отстъпка като лоялен клиент или пък може да участвате в различни игри – от бензиностанции през аптеки до супермаркети. Ако все още не сте се сдобили с такава, проверете какви са условията онлайн или на място в обектите, от които пазарувате най-често. Някои търговци имат специални мобилни приложения, които са аналог на класическите карти за лоялен клиент и дават допълнителни удобства. Затова проверете, заслужава си! Все пак точка след точка или капка по капка – вир… от спестени средства! :)

  4. Пазарувайте с кошница, а не с количка

    Знаете ли за този трик, който супермаркетите използват, за да ни накарат да пазаруваме повече? Големите колички са едно от основните „оръжия“ на магазините срещу нашите спестявания. Така винаги изглежда, че не сме купили кой знае какво, защото не сме запълнили пространството вътре, а сметката на касата винаги ни изненадва. Затова се опитвайте да избирате най-малката опция – малка количка или кошница. Така хем ще се постараете да пазарувате умно, хем ще запазите спестяванията си и ще ги инвестирате в нещо много по-добро.

    Бонус съвет: Не пренебрегвайте онлайн пазаруването. Вече има много сайтове, през които можете да поръчате от картофи и шампоани до месо и плодове с доставка до входната ви врата. Освен това, не малко търговци правят специални онлайн отстъпки и предлагат безплатна доставка при покупки над определена сума. Така ще си спестите време за обикаляне около регалите в магазина, а шансът да се изкушите от нещо ненужно е значително по-малък!

  5. Следете разходите си

    Вижте за какво сте харчили най-много през последните месеци, има ли нещо, без което можете, къде може да се намалят разходите и т.н. Важно е да разполагате с цялата картина на харчовете ви през месеца, защото така ще знаете къде бихте могли да оптимизирате.

    Всеки има своя система. Едни записват всичко в тефтер, други пазят касовите бележки, някои пък си имат електронна таблица за разчет, а за една голяма част от хората телефонът се превръща в тефтер. Вижте коя опция ще работи най-добре за вас и започнете да правите разчет на разходите си редовно.

    Бонус съвет: Не забравяйте и за приложението за мобилно банкиране. Най-добрият ви приятел, когато става въпрос за бюджет, следене на разходи, плащане на сметки, парични преводи и още много! :)

  6. Изчакайте 48 часа

    Добре, тук се изисква воля и търпение! Тази точка се отнася за покупките, от които нямаме нужда, но много, много, МНОГО искаме. Спонтанните и непремислените пазарувания са доста опасни за бюджета ни, затова си дайте време да премислите.

    Наистина ли го искате толкова много, нямате ли нещо сходно вече, заслужава ли си, качеството добро ли е, ще си изплати ли цената във времето. Дишайте, медитирайте и след 48 часа, ако все още го искате, си го купете… тогава няма кой да ви спре. Така изборът ще е съвсем съзнателен и обмислен, а не толкова емоционален, което е обичайно при покупките от пръв поглед.

  7. Поставете си цели

    Заложете си конкретни цели месец за месеца! Това, че искате (надяваме се) да оптимизирате покупките си през месеца е чудесно, но защо да не качите нивото, като си поставите и няколко мини цели и тествате волята си? :) Сред тях може да са:

    1. Само три основни пазарувания за храна през месеца;
    2. Никакво пазаруване на модни находки;
    3. Спестяване на X лв. до края на годината;
    4. Всекидневно следене на разходите и залагане на дневен лимит за харчене;
    5. Старт на събирането на средства за коледни подаръци и т.н.

Оптимизацията на покупките си е истинско предизвикателство за волята и бюджета, но пък се отразява чудесно на спестяванията, мястото в гардероба и свободното време. Затова приложете на практика поне една от идеите по-горе и се опитайте да я превърнете в нещо обичайно. Така гарантирано ще се радвате на по-здрави финанси и на по-организирано време!

Симона Шангова
Експерт „Стратегическо планиране на кампании“
Отдел „Бизнес комуникации“
UniCredit Bulbank