Приказки от дигиталния свят

Живееш в телефона си? Използвай го правилно!

Дигитализацията, както и развитието на технологиите е безспорен факт! С всяка изминала година животът ни става все по-ориентиран към дигиталното пространство и интернет. Голям процент от времето, което прекарваме там е с цел да работим, учим, общуваме, забавляваме и като цяло – живеем в „матрицата“.

Сегашната безпрецедентна ситуация на световна пандемия още повече засили дигитализацията, като я наложи в сфери, в които не бе изпробвана досега. Много работни места въведоха отдалечен или хибриден режим на работа. Оказа се, че много неща, за които не бяхме и подозирали, могат да се вършат толкова добре и изцяло дистанционно – срещи, обучения, подписване на документи и какво ли още не… Голям процент от хората в България живеят в телефоните и компютрите си. Според официални данни на НСИ за 2019 г. над 60% от българите притежават смартфон, а от тогава този процент със сигурност се е увеличил. Дори по-възрастните хора и пенсионерите вече се открехват към технологиите и използват голяма част от тях, дори са активни в социалните мрежи и провеждат видео разговори.

Един екзистенциален въпрос обаче продължава да тормози съзнанието ми на млад и дигитален човек. Защо, при положение, че телефоните не ни слизат от ръцете, голяма част от хората продължават да не използват капацитета на устройствата си напълно за повече полезни действия, а не само за забавление? Използваме телефоните си за какви ли не сложни операции, дори и за работа, а продължаваме да се редим по опашки, за да си платим интернета и да ровим по джобовете си за стотинки на касата в магазина… Защо?

Нека ви дам примери за действия, които можете да извършвате с телефона си чрез мобилно банкиране, които ще ви спестят средства и ценно време, което да не губите по опашки и гишета.

  1. Нареждане на преводи, включително и в евро – най-вероятно това са едни от най-често извършваните операции в банков клон. Базова операция, която само за секунди може да бъде извършена от върха на пръстите ви в уюта на собствения дом. Чрез Булбанк Мобайл имате възможност да превеждате пари за наема, да изпратите подарък на някого и като цяло – за каквото ви е кеф и то на по-ниски такси, отколкото ако наредите превод във филиал! Освен това през Булбанк Мобайл вече могат да се нареждат и международни преводи в евро (SEPA преводи), както в рамките на Европейската икономическа зона, така и в страната. Максималната сума на един такъв превод е 4000 евро.
  2. Следене на сметки и функция за бърза справка – само с няколко клика може да получавате информация за наличност по сметка и движения с помощта на мобилно банкиране. Булбанк Мобайл разполага и със специална widget функция. Тя дава възможност за бърз достъп без вход в приложението до информация за наличност по 3 сметки или до конкретни функционалности по избор на клиента като: битови сметки, QR плащания и т.н. Функционалността е много удобна за хора, които често получават преводи, защото така много бързо могат да проверяват сумата по сметката си без да влизат в приложението.
  3. Дигитализиране на карти – можете да избегнете с лекота неприятното чувство да плащате сметката си на касата в супермаркета и трепетно да пребърквате джобовете си за 28 стотинки, които не ви достигат, докато десетина непознати си чакат реда с нетърпение и потропват с крак, защото се бавите. Решението идва с дигитален портфейл, чрез който плащате на ПОС терминал само с телефон, стига той да поддържа NFC функция. Без портфейли, без карти, без броене на стотинки и чакане на ресто.
  4. Плащане чрез QR код – подобна ситуация на примера от предната точка с търсенето на дребни се получава, когато трябва да си разделим сметката в ресторанта с приятели или пък да съберем пари за подарък за рожден ден на колега. Е, днес е щастливият ви ден – това също може да бъде извършено чрез приложението ни за мобилно банкиране. Чрез създаването на QR код в Булбанк Мобайл и сканирането му от другите устройства със същото мобилно банкиране, можете да получите точната сума, която сте заложили само за секунди. Бързо, лесно и дигитално!
  5. Връщане на превод – вече потребителите на Булбанк Мобайл могат много лесно да върнат превод към сметка, от която са получили постъпление. Тази възможност спестява време и намалява риска от неправилно изписване на сметката (IBAN) на получателя. В приложението има и още една опция „Създай подобен“, чрез която за секунди може да се нареди нов превод към получател, до който сме превеждали сума преди време и отново да си спестим ръчното въвеждане на данни.

Мобилните ни телефони и интернет са много ценен и функционален ресурс, който ако се научим да използваме правилно, може да улесни ежедневието ни, да ни спести време за по-важни неща и като цяло да има положителен ефект върху живота ни! А защо не и върху природата… Използвайки дигиталните банкови услуги, не само пестим от такси, но и от хартия, на която в банковия клон трябва да бъдат разпечатани и подписани съответните документи. Освен това, вглеждайки се още по-детайлно и правейки всички тези действия, които споменах по-горе, няма да ни се налага да ходим до банката често и съответно докато пестим пари за транспорт, ще опазваме околната среда като не я замърсяваме с изгорели газове и прочие. На този етап почти всички банкови продукти могат да бъдат заявени и получени дистанционно, като всички нужни документи могат да бъдат подписани онлайн, а по време на всяка една от стъпките консултант от банката е до вас, за да асистира с процеса.

Живеейки в телефоните си и в тази изключително дигитална среда е странно да не ги използваме, за да улесняваме ежедневието си. Ако все още не сте се докоснали до предимствата на мобилното банкиране, не чакайте повече. Изтеглете и активирайте дистанционно Булбанк Мобайл, за да започнете да спестявате средства и време за истински важните неща!

Момчил Бръчков
Специалист „Стратегическо планиране на кампании“
Отдел „Бизнес комуникации“
UniCredit Bulbank