7 идеи как да направим дома си „по-зелен“

Темата за устойчивост и развитие с поглед към бъдещето става все по-популярна. Пинизите за здравословен начин на живот навлизат сериозно в ежедневието ни и намират своето отражение върху избора на храна и облекло, личните навици, че дори и върху домовете ни.

За да превърнем жилището си в „еко оазис“, имаме богат набор от възможности и определено не всички изискват голям бюджет. Точно обратното, с малки промени може да получим значителни ползи. Ето няколко „зелени идеи“, с които това може да стане на практика:

  1. Повече естествени материали вкъщи

    Редица проучвания потвърждават, че домове, в чийто дизайн преобладават природни мотиви оказват много по-благоприятно влияние на обитателите му. Това намира пряко отражение например върху подобряването на съня и намаляването на стреса. Заложете на естествени материали като коприна, памук и вълна, които намаляват токсините в дома. Приложете същия подход и при декорацията, като използвате предмети от природата. Можете да сътворите разкошни декорации за дома с шишарки, листа, мидички, фини дървесни клонки и още ред неща. А защо да не се забавлявате с цялото семейство, докато събирате материалите и след това ги комбинирате заедно в нещо красиво. Вариантите са много, оставате въображението да ви води…

  2. Обградете се със зеленина – буквално!

    Наличието на естествени растения в дома придава положителен заряд и ни доближава значително до природата. Важно е да съобразете вида на растението с помещението, в което ще го оставите. Ако искате да имате цветя в кухнята и банята, трябва да изберете видове, които харесват високите температури и високата влажност на въздуха. Дали растенията в дома ви ще са цъфтящи или не, пак вие ще прецените, съобразно колко време можете да отделяте за тях. Имайте предвид, че някои растения изискват много малко грижи и като за начало по едно зелено растение във всяко помещение ще е добър старт. ;)

  3. Енергоспестяващи крушки

    Едно от най-лесните за приложение решения в посока енергийна ефективност е да замените всички електрически крушки в дома си с енергоспестяващи. Малко по-скъпи са от обикновените, но със сигурност ползите върху месечната сметка за ток ще са видими. По последни данни може да се спестят около 15% от разходите за електричество на година. Освен това, тези крушки са много по-издръжливи във времето (могат да работят между 5 и 12 години) спрямо стандартните. Има различни класове и видове енергоспестяващи крушки, така че изборът е голям, а финансовата инвестицията малка и определено си заслужава.

  4. По-чист въздух у дома и здравословна храна

    Живеем в особени времена и какво по-хубаво от това вкъщи да си осигурим глътка чист въздух. Чудесен помощник в тази задача са пречиствателите за въздух. На пазара има богат избор откъм марки и цени, измежду които да избираме. Хубаво е да имате вкъщи и поне един уред за здравословно приготвяне на храна (блендер, фритюрник с горещ въздух или пък уред за готвене на пара), чрез който да глезите себе си и близките си. Освен това, сега се задават месеци на големи намаления и със сигурност може да намерите изгодна оферта и варианти за финансиране на желаната покупка. Просто използвайте момента!

  5. Без постоянно включени уреди в контакта

    Огледайте се вкъщи и със сигурност ще видите поне 2 уреда, които стоят включени в контакта, но не се ползват в момента. Не визираме хладилника, разбира се. ;) Наложете „зеленото правило“ вкъщи, че след като се ползва даден електроуред, той трябва да бъде изключен от контакта задължително. Тостер, кафемашина, че дори и зарядното за телефона - щом не се ползват, дърпайте щепсела. Така ще минете с едно стъпало по-нагоре по пътя към „по-зелен дом“.

  6. Край на пълното чекмедже с бележки от платени сметки

    Плащането на битовите сметки е задължителен процес и всеки месец трупаме една камара бележки за направените плащания. Сложете край на излишната хартия вкъщи, като започнете да плащате битовите си сметки през телефона и така във всеки един момент ще имате пълна информация за извършените плащания, без да се налага да съхранявате някъде вкъщи хартиени разписки, които може в един момент и да изгубите. Идеалното еко решение, с което дори ще изпреварите опашките на гишетата и винаги ще сте първи при плащане на сметките.

  7. Разделно събиране на отпадъците.

    Тема, която е до болка позната на всички, но сякаш не се прилага достатъчно на практика подхода за разделно събиране на отпадъците. Реално усилията не са чак толкова много, а ползите от направеното ще бъдат огромни. Може да сме по-отговорни към заобикалящата ни среда, като ограничим използването на артикули за еднократна употреба и мислим за рециклиране. Най-лесно е да се откажем от найлоновите торбички и да пазаруваме с чанта за многократна употреба. Така постепенно може да намалим въглеродния отпечатък, който оставяме в природата.

Има толкова много възможности, чрез които да направим ежедневието и дома си „по-зелени“. На нас остава изборът и отговорността да дадем добър пример и да сме част от едно устойчиво развиващо се общество. Не са необходими огромни усилия за целта, а ползите са повече от ясни. Струва си да го направим за нас, за семействата ни и за едно по-добро утре!

Величка Златкова
Експерт „Дигитален маркетинг“
Отдел „Бизнес комуникации“
UniCredit Bulbank