7 съвета как да постигнем целите си през 2022 г.

Случвало ли ви се е година след година да си поставяте едни и същи цели, които така и да не успявате да постигнете. Те може да са нещо от сорта на това да започнете да спортувате, да ходите повече, да започнете да спестявате регулярно пари, да включите по-здравословна храна в менюто си и т. н. Поставянето на цели е много хубаво начинание, но още по-хубаво е, когато ги постигнем! Това усещане е несравнимо!

Ако знаете за какво говорим, то тази статия е точно за вас, защото с нея ще ви дадем няколко ценни съвета и идеи как да постигнете целите си през новата година. Отърсете се от мантрата „Нова година = Ново аз!“, няма нужда да слагате това напрежение върху себе си. Просто обърнете внимание на сегашното си „Аз“, защото това сте си вие и можете само да надграждате… Е, да започваме! Имаме 12 месеца и от нас зависи как ще се развихрим...

  1. Изберете конкретна цел

    Всяка година милиони хора си казват неща от сорта на: „През новата година ще отслабна“, „Ще бъда по-продуктивен“, „Ще вляза във форма“. Вместо да избирате толкова амбициозна цел се фокусирайте върху нещо по-конкретно. С други думи, изберете специфична, но постижима цел.

    Това може да е, например да свалите 5 кг. или пък да изтичате полумаратон през новата година, да спестявате по 50 лв. на месец (или колкото имате възможност), да се научите да свирите на музикален инструмент или нещо друго. Избирайки конкретна, постижима цел имате възможност да планирате точно и ясно как ще я постигнете.

  2. Планирайте, планирайте, планирайте

    Планирането със сигурност би ви помогнало да не се откажете от целта си. Защо е толкова важна тази част за успеха ви? Така ще можете да се подготвите предварително с различни тактики, които да използвате, когато срещнете предизвикателства по пътя към постигането на целите ви.

    Ако започнете без план за действие, може бързо да се откажете поради ред причини и оправдания, че не ви стига време, не ви се занимава сега с това или нещо друго.

    Как да започнете планирането? Напишете целта си и нещата, които биха ви помогнали да я постигнете. Напишете и препятствията, които може да срещнете по пътя. Знаейки предварително какво точно искате и трудностите, които може да ви се изпречат, ще бъдете много по-подготвени и решителността ви винаги ще е на ниво!

  3. Започнете с малки крачки

    „Всичко или нищо“ няма да работи добре за дългосрочната ви цел. Много цели, поставени в началото на новата година, не виждат бял свят точно заради голямата и рязка промяна. Започвайки изведнъж да тренираме по 5 дни в седмицата или да се храним напълно различно, гарантирано няма да ни помогне да ускорим постигането на целта ни, а точно обратното. Фокусирайте се върху малките крачки, които ще ви помогнат да постигнете целите си.

    • Ако искате да изтичате маратон, например – започнете да тичате 2-3 пъти в седмицата. Бавно и постепенно добавете други тренировки и по-дълги тичания, които ще ви помогнат да подобрите издръжливостта и формата си.
    • Ако искате да започнете да се храните по-здравословно – започнете като замените най-нездравословните храни в менюто си с подходящи алтернативи. След време добавете разнообразие от плодове и зеленчуци, може да пробвате да намалите размера на порциите или да спрете/намалите пържената храна.

    Запомнете, че малките стъпки водят до голямата промяна.

  4. Не забравяйте, че промяната е процес

    Навиците, които искате да промените са градени с години, затова не очаквайте да ги промените само за няколко дни, седмици или месеци. Бъдете търпеливи и упорити. Напомняйте си, че постигането на целта ви е процес, а не еднократно действие. Дори и да сгрешите някъде по пътя, то винаги можете да рестартирате и да продължите пътешествието ви към сбъдването на целта.

    Може да отнеме повече време, отколкото мислите, но помнете, че това не е състезание. Важно е как ще минете по пътя и накрая просто да стигнете до желания от вас, а не от някой друг, резултат!

  5. С приятел е винаги по-лесно

    Един от най-често срещаните съвети, когато искаме да постигнем нещо е да потърсим „Помощ от приятел“. :) Тази стратегия работи много добре, защото когато имате и приятел, който си е поставил сходна на вашата цел, ще се чувствате много по-мотивирани и отговорни към себе си (приятелят ви също). Освен това, постигането на целта ще бъде със сигурност по-забавно. :)

  6. Не се отказвайте

    До март месец, много хора губят мотивацията, която са имали през януари. Не се отказвайте, ако първоначалният подход не работи, а преразгледайте плана си за действие и променете по него каквото е необходимо. Бъдете гъвкави в планирането и дори с времето за постигане на крайната ви цел!

    Водете си дневник, в който може да пишете за успехите, трудностите, прогреса и всичко, което прецените, че ще ви помогне по пътя към постигането на целите ви.

  7. Празнувайте малките успехи

    Ако фокусът ви е само върху голямата цел, то доста по-лесно можете да се почувствате обезкуражени в даден момент. Точно заради това е важно да оценявате и награждавате малките победи, които сте извоювали. Ако целта ви е да тичате полумаратон, то след всяко по-дълго тичане се наградете с хубава книга, нова музика, любимото ви кафе или нещо друго, което ви доставя удоволствие.

    Малките успехи винаги водят към големите победи!

Новата 2022 г. е тук и имаме 12 месеца на разположение. От нас зависи как ще ги запълним, какви емоции ще допуснем в съзнанието си, дали ще подобрим себе си по някакъв начин. Толкова много възможности, а от нас се изисква само желание, търпение и щипка инат. Пожелаваме ви предстоящата година да бъде щедра на нови преживявания, растеж и нека донесе всичко, от което имате нужда!

До следващия път през февруари – месецът на любовта и виното!

Симона Шангова
Експерт „Стратегическо планиране на кампании“
Отдел „Бизнес комуникации“
UniCredit Bulbank