Приказки от дигиталния свят

Предимствата на плащането на данъци и битови сметки през телефона

Чакането на опашка, независимо за какво, не е сред любимите занимания на никого. Когато пък става въпрос за плащане на данъчни задължения, разни годишни такси или пък битови сметки, определено не ни се мисли колко време може да загубим в чакане по разни гишета.

Хубавото е, че пред себе си имаме алтернативни варианти за извършване на подобни плащания, които категорично ни спестяват време и излишни нерви. Понеже телефонът ни винаги е на една ръка разстояние, ще ви споделим какви са предимствата за плащане на сметки и данъци през него и защо си струва да си подарим това удобство.

Какви са ползите, ако плащате битови сметки през телефона?

Използвайки приложението ни за мобилно банкиране, имате възможност изключително лесно и бързо да платите задълженията си към широк набор от доставчици на битови услуги. Достатъчно е само да влезете в Булбанк Мобайл, да отидете в меню „Битови сметки“ и чрез въвеждане на съответните клиентски данни за даден доставчик да платите задължението си към него. Освен, че така имате предимството да изпреварите всякакви опашки, можете да:

  • Създадете шаблони за плащане на различни битови сметки и така лесно да ги плащате без да въвеждате детайлни данни всеки път;
  • Настроите приложението да ви изпраща известие всеки път, когато излезе нова битова сметка. Така ще получавате информация своевременно за текущите задължения, дори преди да сте получили официалната фактура от съответния доставчик;
  • Прегледате в детайл история на платените битови сметки. Вече не е необходимо да трупате бележки в някое чекмедже у дома, за да ги пазите като доказателство за извършените плащания. В Булбанк Мобайл във всеки един момент ще разполагате с тази информация.

Хубавото е, че всеки месец списъкът с доставчици на битови услуги в Булбанк Мобайл се увеличава и непрекъснато надграждаме приложението.

Какви са удобствата при извършване на бюджетни плащания през телефона?

Извършването на плащания към бюджета (за данъци, такси, глоби, осигуровки и други) през Булбанк Мобайл става изключително бързо като за целта от меню „Плащания“ трябва да изберете опцията „Към бюджета“ и след това да попълните внимателно съответните полета за превода. Така си спестявате обикалянето по различни държавни институции, за да си платите задълженията към тях. Освен това, в допълнение можете да:

  • Запазите образец на извършения бюджетен превод, който да използвате при бъдещи плащания;
  • Спестите средства, защото таксата за превод през мобилното банкиране е много по-ниска спрямо извършване на същата операция на каса във филиал;
  • Разчитате на сигурен архив с информация за направените бюджетни плащания, който е наличен в „История на преводи“.

Не забравяйте, че можете да платите данъчните си задължения и онлайн чрез банковата си карта. При този вариант на разплащане имате спокойствието, че през Булбанк Мобайл можете своевременно да проследите какви плащания са извършени с картата ви, да използвате динамична парола (ако става въпрос за т. нар. „сигурни плащания в интернет“), както и да блокирате или активирате съвсем сами картата си при необходимост.

Всичко, което може да ни спести време, не е за пренебрегване. Всяко дигитално решение като приложението за мобилно банкиране, което ще ни помогне в тази посока, заслужава да му обърнем внимание и просто да се възползваме от предимствата му. Все пак всеки месец плащаме битови сметки и периодично през година ни се налага да погасим някое бюджетно задължение, така че защо да не пренасочим разходките до разни гишета и институции към по-приятни дестинации и да добавим към телефона си едно удобство, което ще ни е на разположение 24/7, без обедни почивки и километрични опашки.

Величка Златкова
Експерт „Дигитален маркетинг“
Отдел „Бизнес комуникации“
УниКредит Булбанк