7 съвета за постигане на вътрешно спокойствие…

Живеем в изключително динамично време и понякога не е лесно да избегнем негативните моменти като неочакван развой на обстоятелства, световна криза, вируси, проблеми в личен план. Просто животът е такъв – низ от моменти, в които танцуваме между светлината и сенките, които се редуват сякаш.

Често се случва да сме изправени пред различни изпитания, а те оказват своето влияние върху нас. Това са моменти, в които силата ни се поизчерпва, ставаме по-неспокойни и раздразнителни. Но можем ли да направим нещо, за да помогнем на себе си и на тези в нужда? Отговорът е „да“ и за тези моменти, които тестват нас, психиката ни и вътрешното ни спокойствие, сме подготвили няколко практични съвета и техники.

  1. Ограничете приема на новини

    Източниците на новини са толкова много - телевизия, социални мрежи, онлайн медии, вестници, че дори и приятелите ни. В несигурни времена е нормално да искаме да сме много добре информирани по дадена тема, но истината е, че новините не могат да отговорят на всичките въпроси, чийто отговори търсим.

    Това, което можем да направим е да ограничим приема на информация и да определим време от деня (например от 19:00 ч. до 20:00 ч.), което ще е за тази цел и когато търсим новини, то да четем статии от достоверни източници. Така ще можем да сме една идея по-спокойни и сигурни, че информацията, която приемаме не е фалшива или подвеждаща.

  2. Заменете времето на телефона с време навън

    Излезте от социалните мрежи и се насладете на разходка сред природата. Времето, прекарано навън със сигурност ще помогне за намаляване на стреса и тревожността. Изключете и известията от настройките на самите приложения в телефона си, които използвате, защото те със сигурност също допринасят за засилване на напрежението. Хубаво е от време на време всички да правим един дигитален детокс, а сега сякаш е по-необходимо от всякога.

  3. Кратка медитация

    Медитацията със сигурност би ви помогнала в стресова ситуация. И не, не говорим за седене със скръстени крака 1 час и повтаряне през няколко секунди на: „Ом-м-м-м-м“. Медитацията може да е в рамките на 5-10-15 минути или колкото свободно време имате. Намерете удобна поза, в която тялото ви да е в покой – може да легнете, да седнете удобно, както ви допада. Има най-различни безплатни видеа в интернет пространството в тази посока. Тествайте някоя техника от тях и вижте как ще ви се отрази. Има варианти само с успокояваща музика или с гласов запис, на експерт в областта, който води самата медитация. Изберете каквото на вас ви допада…

  4. Техники за дишане и спокойствие

    Много хора страдат всеки ден от стрес и тревожност по една или друга причина. Работата, семейството, финансовите задължения най-често допринасят за това. В такива моменти има техники, които можем да използваме, за да се почувстваме по-добре, като за днешната статия сме избрали 3 от тях:

    Дишане в кутия или Box Breathing

    Тази техника от преливащи се действия се визуализира като равномерно изписване на 4 прави линии на един въображаем квадрат. Седнете удобно с гръб, облегнат в удобна облегалка, а краката ви нека са стабилно на пода и:

    • Затворете очите си. (Линия 1);
    • Вдишайте през носа, докато броите до 4 бавно. (Линия 2);
    • Задръжте дъха си 4 секунди. (Линия 3);
    • След това издишайте, докато броите до 4 и (Линия 4) задръжте след като сте издишали още 4 секунди.

    Повторете стъпките от 1 до 3 пъти или докато се успокоите напълно.

    Техника на 5-те

    Това е една много лесна и нестандартна техника за спокойствие и заземяване в настоящия момент. За да я приложите, трябва да ангажирате 5-те си сетива и да изпълните следните действия:

    • Посочете 5 неща, които виждате;
    • Посочете 4 неща, които можете да докоснете;
    • Посочете 3 неща, които можете да чуете;
    • Посочете 2 неща, които може да помиришете;
    • Посочете 1 нещо, което можете да опитате.

    И последната техника…

    Изберете една от категориите (книги, цветове, филми, автомобили, спортове, предавания, популярни личности, вкусове сладолед, животни или нещо друго) и избройте колкото се може повече в избраната категория.

  5. Ангажиране на вниманието с различни активности – познати или нови, няма значение

    Някои хора се справят най-лесно със стреса, когато са заети с някаква активност. Това може да е пренареждане на гардероба, готвене, рисуване, чистене с прахосмукачка, чистене на прах, рисуване, масаж, спорт... Дори и шопинг терапията не е за пренебрегване, ако това ще спомогне за по-доброто ви настроение. Намерете какво помага на вас в тези ситуации и го приложете на практика.

  6. Споделеният проблем е половин проблем

    Поговорете с някой, който би ви предразположил и на който имате доверие да споделите притесненията си. Важно е събеседникът ни да не ни осъжда или пък да омаловажава чувствата и емоциите, които изпитваме. Може да е приятел, някой от семейството ви, половинката или дори терапевт. Хубаво е да говорите, за да не позволявате да трупате свръхнапрежение в себе си.

  7. Помогнете на тези в нужда

    Проявете състрадание към хората, които са засегнати от дадена ситуация и се включете в някаква благотворителна инициатива. По този начин ще премахнете фокуса от себе си. Нашата подкрепа, макар и малка, би направила голяма разлика в живота на човек в нужда. Тя може да е морална, материална или финансова, но преди да пристъпите към действие, проучете добре начините, по които можете да помогнете и се уверете, че дарението ви ще стигне до тези в нужда.

Времето, в което живеем определено е предизвикателно, динамично и непредсказуемо… Не можем да контролираме голяма част от нещата във външния свят, но във вътрешния ни зависи от нас как ще реагираме и как ще се справяме със стресовите ситуации. Това са само част от нещата, които биха ни били полезни, когато търсим повече от всякога вътрешно спокойствие. Активно опитвайте и други техники, докато намерите най-подходящия за вас подход за постигане на едно по-балансирано вътрешно „Аз“.

Симона Шангова
Експерт „Стратегическо планиране на кампании“
Отдел „Бизнес комуникации“
УниКредит Булбанк