Top 7 УниКредит Булбанк

Топ 7

7 начина да водим по-зелен начин на живот

„Как да бъдем по-добри гости на планетата ни?“ е въпрос, на който сме сигурни, че можете да дадете поне отговор с поне едно предложение. Може би голяма част от нас правят каквото могат за нея, но истината е, че винаги можем да предприемем следващата крачка и да добавим още нещо към добрите навици в помощ на природата, защото грижата за природата е и грижа за самите нас!

През месеца, в който около нас става все по-зелено и свежо, сме подготвили няколко зелени идеи, които биха влезли в употреба на всеки, който иска да живее по-еко.


С какво пътувате?

През зимата е малко по-сложно (не и невъзможно), но ето, че хубавото време е факт и вече всички можем да работим за така важните 10 000 крачки на ден. Да не говорим, че има толкова много алтернативни превозни средства, на които гражданската ни съвест се движи поне няколко пъти по-бързо!

Все пак, ако обмисляте да сменяте и автомобила или си мечтаете за електрическо превозно средство открай време, идваме на помощ с нашето зелено решение.

Малките-големи навици от живота

В ежедневието ни можем да заменим голяма част от навиците ни с екосъобразни такива, защото почти всичко си има алтернатива. В тази посока се върви усилено, друг е въпросът, че в България се случват малко по-бавно нещата, но се случват. Вече от нас самите зависи какво правим. Ето няколко практични идеи:

Това е само малка част от примерите, които можете да последвате в ежедневието си за едно по-зелено съществуване. Изберете един от тях и опитайте да го спазвате поне една седмица, след това още една, докато не се превърне в навик. После опитайте втори, трети, четвърти и така нататък.

Още ли получавате хартиени извлечения?

Знаете ли колко много дървета биват изсичани на годишна база за всички хартиени извлечения и брошури, които получавате? Нека ви отговорим – над 15 милиарда. За една хартия, която най-вероятно ще изхвърлим в кофата, заслужава ли си – не! Отдавна има дигитални алтернативи – можете да получавате банковите си извлечения, каталози с промо оферти, фактури с битови сметки и какво ли още не директно по имейл. Така много по-бързо ще стига до вас важната информация, че дори може и да получите някакви допълнителни отстъпки.

Казват, че една птичка пролет не прави, но ако всички птички си мислят по този начин, то пролетта никога няма да дойде. Малките стъпки към по-добро правят голямата промяна! От нас зависи!

В търсене сте на ново жилище?

Вкъщи е едно магично място, в което правилата са си наши, мебелите, цветовете по стените, цветята и картините са по наш вкус. То отговаря на нашите стандарти и предпочитания. Ако сте в търсенето на своето вкъщи, то обмислете сериозно и възможностите то да бъде в енергийно ефективна сграда. Плюсовете на енергийно ефективните жилища са много, като някои от тях са:

Освен това, имаме и специално предложение за финансиране на покупка на жилища в енергийно ефективни сгради. Вече можете и да подпишете договора за жилищен кредит изцяло дистанционно, като по този начин ще си спестите до 45 минути, което е равно на около 210 страници и 270 подписа на ръка.

Вземете си растение за вкъщи

Зелените стайни растения може и да не индикират колко прах и бактерии има във въздуха, но те сами по себе си са естествени филтри, които се борят с тях и можете да ги поканите спокойно на гости вкъщи. Достатъчно е едно растение за около 10 квадрата и дишането ви ще стане определено по-леко. Зелените супер герои се борят успешно с домашния мухъл, формалдехид, бензен, въглероден моноксид, азотния окис, тулен, ксилен и какво ли още не. (Признаваме си, някои от изброените вредители ги чуваме за първи път). Проучете само кое растение е подходящо за вас и бързо към зеления център.

Изключете уредите, които не ползвате

По-малката консумация на енергия е едно от най-важните неща, които могат да помогнат за намаляването на въглеродния отпечатък, който оставяме. Затова, гасете лампите в стаите, ако не сте там, изключвайте ненужните уреди (особено важи за зарядните на телефоните) и пр. Освен, че ще помогнете на околната среда, ще помогнете и на месечните ви сметки за електричество да паднат с някой лев надолу.

Храната – от пазара, през готвенето и до изхвърлянето

Съзнателното пазаруване, готвене и консумиране са в сърцето на еко съществуването. Планирайте менютата си за седмица напред, за да не купувате повече, отколкото ще изядете и да не се налага да изхвърляте продукти с изтекъл срок на годност. Опитайте да намалите и консумацията си на месо – дори и 2-3 дни на седмица могат да имат значително въздействие върху намаляването на въглеродния отпечатък на всеки.

От тази скромна колекция със зелени идеи сме сигурни, че на практика ще намерите нещо полезно и за себе си. По-зеленият начин на живот не е по-труден живот. Всичко е до навик, а създаването на такъв знаем, че отнема средно около 21 дни – не е чак толкова много. Експериментирайте, предизвикайте се и в продължение на 21 дни следвайте поне едно от предложенията ни. Вижте след това как ще се отрази на ежедневието ви и на хората около вас. Нека бъдем за пример ЗАЕДНО. За едно по-зелено бъдеще!