УниКредит Булбанк

Приказки от дигиталния свят

Булбанк Мобайл не спира да се подобрява и развива.
Какво ново ни очаква през август?

Дори и през август, когато всички сме на отпускарска вълна и си мислим как скоро ще топнем краче в някое море, езеро или рекичка… в Булбанк Мобайл се случват промени, подобрения и новости, за които нямаме търпение да ви споделим.

От този месец и в чест на лятото, в Булбанк Мобайл ще изгреят още няколко удобства, които сме сигурни, че ще бъдат от полза и голямо удобство за потребителите на приложението! :)

Дистанционна заявка за ипотечен кредит

Добавихме и ипотечния кредит към продуктите, които можете да заявите изцяло дистанционно през Булбанк Мобайл. Пътят към мечтания дом може да премине дигитално, като за целта просто трябва да изпратите запитване директно през приложението само с няколко клика:

1. Натиснете меню "Заяви" от навигационната лента и изберете опцията "Ипотечен кредит“.

2. Запознайте се с общата информация за продукта и натиснете бутон "Напред".

3. Въведете желаната от вас сума и валута на кредита, изберете срок в месеци от падащото меню и потвърдете заявката.

4. След това ще получите обаждане от експерт на банката.

Разсрочване през Булбанк Мобайл на покупки, направени с UniCredit Shopping Card

Вече може би знаете какво е удоволствието от това да пазарувате по свои правила с UniCredit Shopping Card. Е, сега имате още едно удобство, от което може да се възползвате! Директно през Булбанк Мобайл можете да разсрочвате покупките си над 50 лв. на 3 вноски и то без такса.

Това се случва супер бързо и лесно, като трябва да влезете в Булбанк Мобайл, да откриете и кликнете върху трансакцията, която искате да разсрочите и да изберете бутон „Разсрочи“. След като посочите периода, остава само да потвърдите трансакцията и до 24 часа ще видите детайлите за направеното разсрочването в Булбанк Мобайл.

Подобрение в процеса при електронно подписване на документи в Евротръст

Направени са актуализации в Евротръст с цел подобряване на цялостния процес при електронно подписване на документи чрез приложението за мобилно банкиране. Поради това е възможно при потребители, използващи по-стари версии на Булбанк Мобайл, при сканиране на документ за самоличност да възникне грешка. В тази връзка препоръчваме всички потребители да обновят приложението до най-новите версии за Android (3.8.0) и iOS (3.7.0).

Булбанк Мобайл вече и в AppGallery за потребителите на Huawei

Точно така! Приложението за мобилно банкиране вече е налично и в AppGallery за всички потребители на Huawei устройства, които ще имат възможността да го изтеглят и да опитат от първо лице колко удобно, бързо и лесно се банкира през Булбанк Мобайл. От преводите по мобилен номер, през плащането на някоя битова сметка до заявката на банков продукт.

Какво ново ще ни поднесе приложението за мобилно банкиране през септември? Предстои да разберем, а до тогава не губете повече време и ако все още не сте се възползвали от всички предимства и заслужени удобства на Булбанк Мобайл, направете го още днес.

Активирайте в няколко лесни стъпки и то изцяло дистанционно приложението и минете на следващо ниво в банкирането. Ако разполагате с Булбанк Мобайл, но все още не сте инсталирали последната версия, направете го още сега. Така ще можете да се възползвате от всичките новости и функционалности на макс по време на лятната ви почивка, а и занапред. :)

Пожелаваме ви слънчев, солен и безгрижен август и до следващия път през септември!