УниКредит Булбанк

Приказки от дигиталния свят

Дигитални решения за едно по-зелено ежедневие

В ежедневието ни все тичаме по задачки и в забързания ритъм, по който се носим понякога забравяме как връзката „човек – природа“ става по-нестабилна. Добрата новина е, че се отнасяме за кратко и около нас има все повече възможности, чрез които може да направим ежедневието си малко (а защо не и много) по-зелено и то без специални усилия.

Част от тези възможности са свързани с дигиталната среда, но носят реални ползи и удобства. Точно на тях ще поставим фокуса днес и ще се впуснем в онлайн приказки за практичност с мисъл за природата и още нещо…

Списък за пазаруване, но в телефона.

Всички знаем, че когато пазаруваме със списък в ръка харчим по-малко и от гледна точка на бюджет сме по-оптимални. Сложете край на списъците на хвърчащи листчета. Навсякъде ходим с телефона си, така че използвайте приложение, с което ще можете супер удобно, че дори и забавно да си подготвяте с няколко клика списъка за следващите покупки. Така пестите хартия и макар и да изглежда като капка в морето в посока „зелено ежедневие“, не забравяйте, че „капка по капка, вир става“. :)

Край на хартиените разписки за платени сметки.

Плащаме сметка за ток, телефон, вода и не само, но изведнъж се зариваме с разписки за извършените плащания. Пазим ги за всеки случай в някое чекмедже вкъщи и така определено не сме добър приятел на природата. Направете всичко по-удобно за вас и същевременно с грижа за околната среда. Ползвайте приложение за мобилно банкиране и през него за секунди ще можете да плащате битовите си сметки, че даже и да правите преводи при по-изгодни такси, а най-хубавото е, че няма да се налага да пазите хартиени бележки за извършените плащания. Те ще са на ваше разположение във всеки един момент, като проверите в историята на плащанията си през приложението. Струва си да опитате и да си спестите така и малко време за по-приятни занимания от чакане по опашки.

Бележка от банкомата за наличност по сметката. Можете и без нея!

На всички ни се налага да теглим пари в брой на банкомат, но колко често си взимате бележка за остатъчната сума по сметката или пък директно на банкомат проверявате с колко разполагате? Това упражнение е напълно ненужно и е както излишен разход на хартия, така и на средства за вас, защото в повечето случаи проверката на наличност по сметката на банкомат се таксува. Спестете си тези пари и удобно проверявайте не само наличността по сметките си, но и къде какво сте харчили през телефона, отново благодарение на приложението за мобилно банкиране. Така се грижите за своето удобство, бюджета си и за природата.

Дигитални билети.

Вече почти няма вариант, в който да не може да си запазим билет за кино, театър или друг тип събитие, като използваме онлайн платформа. Дори за междуградски и градски транспорт, включително и за метрото това е възможно, така че ако не сте си купували дигитален билет, направете го. Ще видите колко е лесно, бързо и няма да се налага да пазите на хартия в себе си доказателство, че сте си платили билетче за автобуса или киносалона. Показвате необходимата информация на екрана на телефона си и ще сте една крачка по-напред по пътя към по-зелено бъдеще.

Договори на хартия, но защо не дигитално?

Подписването на договори за ползване на определени услуги е свързано с разход на прилично голямо количество хартия. Все пак живеем в ерата на дигитализацията, а тя е станала неразделна част от живота ни. Ето защо не бива да пропускаме възможностите около себе си и когато се налага да подпишем договор, например за мобилна услуга или пък дори за кредит, да изберем това да се случи дигитално. Все повече компании предлагат тази възможност, а изборът е наш, дори в повечето случаи дигиталното подписване на документи носи и своите привилегии под формата на отстъпки или друг тип комплименти към клиента.

Списъкът с идеи за по-устойчиво развитие и водене на по-зелен начин на живот може да бъде километричен. Със сигурност и вие сте се сетили за допълнителни подходи, докато сте чели тези редове. Сега обаче остава да ги приложите на практика и с времето да си изградите нови по-зелени навици, с които ще имате важните за вас удобства, но и ще дадете своя принос за околната среда, от която и ние сме част.