УниКредит Булбанк

Приказки от дигиталния свят

Как да пазаруваме сигурно и изгодно от онлайн магазини по време на намаления?

В сезона на намаленията изскачат изгодни оферти за пазаруване от къде ли не, особено в онлайн пространството. Много често някои търговци дават по-големи отстъпки, ако изберем да пазаруваме през техния онлайн магазин вместо във физически такъв. Ето защо решихме да споделим няколко съвета в посока по-сигурно онлайн пазаруване и как да не пропускаме наистина добрите оферти.

Първо сравнете и тогава купете!

В онлайн среда може да намерим един и същ продукт при различни търговци, съответно и на различни цени. Затова не бързайте да закупите желания от вас артикул от първия онлайн магазин, в който го намерите. Използвайте предимствата на сайтове за сравнение на продукти, където можете много ясно да видите разликата в ценовите нива и да направите най-добрия от финансова гледна точка избор.

Реално ли е предложеното намаление? Това е въпросът!

Този въпрос може да се каже, че при пазаруването по време на намаления е нещо като запазена марка и винаги ще е на мода. :) Задавайте си го всеки път, когато попаднете на изгодна на пръв поглед онлайн оферта. За всеки случай проверете каква е редовната цена на избрания продукт и преценете дали отстъпката, която ви предоставят наистина си заслужава. Като цяло задължително правете онлайн проучване къде, какво се предлага и на какви цени и когато имате пълния набор от информация, тогава действайте с покупката.

Винаги проверявайте условията за доставка и връщане.

Когато пазарувате онлайн, не забравяйте да обърнете внимание и на условията за доставка. Така изначално ще можете да прецените дали онлайн покупката на изгодна цена, ще стане още по-изгодна, ако получите безплатна доставка или пък точно обратното – може да се оскъпи повече от очакваното. Не забравяйте, че когато поръчвате онлайн имате супер предимството да върнете поръчаните стоки до 14 дни от датата на доставка, нещо което при покупка от физически магазин не е възможна опция. Освен това, има онлайн търговци, които предоставят и по-дълъг срок като възможност за връщане на поръчки.

Бъдете внимателни при онлайн плащания с карта.

Преди да пристъпите към онлайн плащане с вашата карта, проверете дали сайтът е защитен, което се вижда по наличието на икона тип ключ или катинар в началото на линка или най-долу на браузъра ви. Сред най-важните съвети при онлайн плащане с карта се нарежда да не запазвате картовите си данни в сайтове или пък на хартиен носител. За още по-голяма сигурност следете движението по сметката си след плащане с карта през мобилно банкиране, за да можете да своевременно да хванете наличието на съмнителна транскация и да предприемете необходимите действия.

Бъдете разумни!

По време на намеления и когато офертите са ни на един клик разстояние, много лесно може да се „подхлъзнем“ и всъщност да направим не една, не две…, а много повече поръчки и така да се увлечем, че бюджетът ни леко да избие на червено. Затова подходете разумно. Намаленията са периодични и знаете, че през годината има десетки поводи, заради които се правят големи намаления. Така че изгодни оферти винаги ще има, въпрос на търсене и проучване е ловът на изгодните сред тях. Ако много искате нещо, сложете го в кошницата, оставате го да отлежи поне една вечер и ако на другата сутрин продължавате да го искате, тогава действайте. Със сигурност останете верни на принципа (с наш прочит) „Поне два пъти помисли и чак тогава купи!“.

Част от шопинг приключенията е търсенето на изгодни оферти, а в онлайн среда е още по-лесно и не отнема толкова време да го направите. Възползвайте се от това предимство и не забравяйте да подхождате разумно, следвайки простичките, но ефективни съвети, които ви представихме. Можете да допълните този списък и със свои лични правила, вие сте на ход!