УниКредит Булбанк

Приказки от дигиталния свят

На какво да обърнем внимание при онлайн плащане с карта

Дори и след поредицата от празнични дни, намаленията по магазините продължават и през януари… Все по-предпочитани стават и онлайн покупките, а да не говорим, че някои търговци дават по-изгодни оферти в своите онлайн магазини в сравнение с тези във физическите обекти.

Така стигаме и до темата за онлайн плащанията с карта и за какво е важно да внимаваме. Ето няколко съвета, които със сигурност ще са ви от ползва по време на онлайн пазаруване:

💳 Като за начало…

Проверете какви са трансакционните лимити на вашата карта при плащане, за да сте наясно с тях и да не се изненадате неприятно по време на пазаруване.

🔓 Избирайте сигурни сайтове

Най-добре би било да използвате сайтове, които са включени в програмите за сигурни плащания с банкови карти на Visa и Mastercard. Ако сайтът не ги поддържа проверете дали той е защитен, като погледнете за наличие на икона на ключ или катинар в името на линка или най-долу в браузъра ви.

🔄 Използвайте динамична парола за интернет плащания

Абонирайте безплатно картата си за услугата сигурни плащания в интернет и потвърждавайте покупките си при сигурни онлайн търговци чрез индивидуална парола.

📲 Безплатни известия за плащания с картата ви

През приложението Булбанк Мобайл имате възможност да настроите към избрана от вас сметка да получавате безплатно известия при извършване на плащания с карта за абсолютна всяка трансакция, която направите. Ако все още не сте активирали тази опция, струва си да го направите, за да следите лесно и навреме какво излиза от сметката ви и дали наистина е операция, която сте извършили.

✔️ Сменяйте редовно паролите си

Не оставяйте за дълго време с една парола профила ви към даден онлайн магазин и не използвайте лесни за отгатване пароли при регистрация в интернет сайтове.

❌ Не запаметявайте картовите си данни в сайтове

По възможност избягвайте да запазвате данните за картата си в интернет сайтове, в които пазарувате с нея и не ги записвайте на „хвърчащи“ листчета за допълнителна сигурност.

🛒 Преди да платите онлайн поръчката

Запознайте се със срокове за доставка, за абониране за различни услуги, политика за анулиране и връщане на стока, регистриране на рекламации, гаранция и т.н. Проверете репутацията на сайта и търговеца в независими блогове и форуми, за да сте сигурни в неговата автентичност.

📄 Какво е добре да пазите след плащането?

Запазете електронната разписка за самото онлайн плащане, имейли или друга кореспонденция с търговеца. Може да ви бъде от полза, ако се наложи да оспорите плащането или да подадете рекламация към търговеца.

🛍️ И не на последно място, пазарувайте разумно и обмисляйте добре всяка покупка – доколко ви е необходима и дали няма да намерите същия артикул на по-добра цена при друг търговец. Възползвайте се от удобствата на онлайн пазаруването, но не забравяйте да следвате и основните правила за интернет плащания, за да си осигурите заслужено спокойствие.